perjantai 1. marraskuuta 2013

Halsuan kirkko

Oikein hyvää ja rauhallista Pyhäinpäivän aaton iltaa. Huomenna hautausmailla käy paljon ihmisiä. Monet käyvät siellä illalla.  Ajattelin pistää tälle viikolle esittelyyn siis kirkon, jossa olisi vähän iltatunnelmaakin mukana. Päädyin Halsuan kirkkoon. Tämä kuva on peräisin reilun kolmen vuoden takaa.

Halsua on hyvin pieni, reilun 1200 asukkaan kunta Keski-Pohjanmaan maakunnassa. Kunnalla on erikoislaatuista meriittiä: Siellä on maassamme eniten ravihevosia suhteessa asukaslukuun! Paikkakunta on tunnettu myös pesäpallosta ja kanteleensoitosta. Myös tunnettu kanteleensoittaja ja säveltäjä Kreeta Haapasalo (1815-1893) asui osan elämästään Halsualla.

Idyllinen Halsuan kirkko sijaitsee pienellä mäellä omassa rauhassaan. Sen on sunnitellut tunnettu kirkonrakentaja Heikki kuorikoski. Rakennustöitä valvoi hänen poikansa, Jaakko Kuorikoski. Puinen tasavartinen ristikirkko valmistui vuonna 1826. Sittemmin kirkkoa on peruskorjattu vuosina 1968-1969 ja 2001. Tosin lisäksi vuonna 1906, jolloin kirkko sai ensimmäiset urkunsa, kirkolle tehtiin pieni kohennus, jossa rakennettiin urkuparveke. Nykyisin kirkossa on 11-äänikertainen Jemchlich-Fazerin urkutehtaan rakentama soitin vuodelta 1959.

Kirkossa on arvokas kolmiosainen alttaritaulu, jonka kahden alimman maalauksen tekijäksi on vuosien saatossa paljastunut taidemaalari Thomas Kiempe. Ylimmän tekijää ei sen sijaan tunneta. Sen tyyli poikkeaa Kiempen tyylistä hyvin oleellisesti. Tiedossa ei liioin ole, miltä vuodelta taulut ovat peräisin ja onko ne alunperin tarkoitettu juuri Halsuan kirkkoon.

Osoite: Kirkkotie, Halsua

5 kommenttia:

 1. Kaunis kirkko, niinkuin monessa Keski-Pohjamaan pitäjässä. Kälviän kirkko on minulle näistä tutuin, oletko kuvannut sen? Hyvin kaunis sekin ja sisältä tunnelmallinen. Viimeksi kävin siellä enoni siunaustilaisuudessa joku vuosi sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttuli. Kälviä on vielä toistaiseksi kuvaamatta. Täytyypä yrittää käydä ensi kesänä. :)

   Poista
 2. On todella kaunis kirkko ♥
  Upea kuva ja värit kontrastit aivan mielettömän kauniit.
  Huikeen nuo säteet myöskin valoissa.
  Hyvää Pyhäinpäivän aaton iltaa ja viikonloppuja.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Seija. Hyvää Pyhäinpäivänaikaa myös sinulle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!