lauantai 16. marraskuuta 2013

Akaan kirkko

Akaan Kaupunki Pirkanmaalla muodostui kuntaliitoksen seurauksena vuoden 2007 -alusta, jolloin Toijalan kaupunkiin liitettiin Viialan kunta. Uusi syntynyt kunta sai silloin nimekseen Akaa. Myöhemmin Akaaseen liitettiin vielä vuoden 2011 -alusta Kylmäkosken kunta.

Akaa on mielenkiintoinen paikka; Siellä sijaitsee maailman suurin mämmitehdas ja paikkakunnalla on kaksi kertaa järjestetty jopa mämminsyönnin mm-kilpailut!

Akaan kirkko on valmistunut vuonna 1817. Uuskalasismia henkivän päätytornillisen ristikirkon on suunnitellut arkkitehti Carlo Bassi. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että kirkko on aina ollut nimeltään Akaan kirkko, vaikka se aikaisemmin sijaitsikin Toijalan keskustassa. Tämä johtuu siitä, että Toijala syntyi vuonna 1948 silloisesta Akaan kunnasta. Nykyinen kunnan nimi on siten ikään kuin paluuta ajassa taaksepäin.

Kirkkoon mahtuu 750 henkilöä. Sen alttaritaulu on peräisin vuodelta 1817. 27-äänikertaiset Kangasalan urkutehtaan valmistamat urut ovat vuodelta 1982.

Nykyisen ulkoasunsa kirkko sai vuosien 1888 ja 1895 korjaus- ja muutostöissä.

Akaassa on sijainnut kirkko jo hyvin pitkään. Kaupungin vanhin rakennus on paikkakunnan vanhimmasta kirkosta meidän päiviin saakka säilynyt kivisakasti. Se on luultavasti 1400-luvulta peräisin.

Osoite: Sontulantie 1, Akaa

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!