lauantai 5. lokakuuta 2013

Kouvolan ortodoksinen kirkko

Kouvolan kaupungissa Kymenlaaksossa sijaitsee Kasarminmäellä todella hieno kirkkorakennus. Se vihittiin käyttöönsä vuonna 1916, jolloin se sai nimekseen Pyhän Ristin Kirkko. Kirkko rakennettiin alunperin venäläiseksi varuskuntakirkoksi, jona se kuitenkin ehti toimia vain reilun vuoden ajan.  Maamme itsenäistymisen jälkeen se muutettiin luterilaiseksi kirkoksi. Kirkko toimi Kouvolan luterilaisen seurakunnan pääkirkkona vuoteen 1978 -saakka, jolloin valmistui uusi Kouvolan keskuskirkko. Keskuskirkon valmistuttua seurakunta päätti vuonna 1981 lahjoittaa tarpeettomaksi käyneen entisen pääkirkkonsa Haminan ortodoksiselle seurakunnalle. Omistajavaihdoksen myötä kirkko muutettiin takaisin ortodoksiseksi kirkoksi.

Juuri sopivasti paikalle sattunut ukkoskuuro sai aikaan sen, että kuvausolosuhteet olivat vetisimmät kuin koskaan aikaisemmin kirkkoa kuvatessani. Itse kuvaus tapahtui avoimesta auton ikkunasta, joten tekniikka ei silti tässä ainakaan pahemmin kärsinyt. :)

Tämän kirkon kuvaaminen ja paikalla käyminen oli pienestä sateesta huolimatta tapaus, sillä kirkko on todella upea niin ulko- kuin sisäpuoleltakin, jonne valitettavasti en tällä kertaa päässyt. Ulkopuoleltakin tässä tosin on ihmeteltävää ihan kylliksi. Hämmästyin, että kirkko on näinkin "nuori".  Itse olisin sijoittanut kirkon valmistumisvuoden reilusti 1800-luvun puolelle.

Oli kuin ulkomailla olisi käväissyt. Upea temppeli! Sadekin jäi aivan sivuseikaksi. :) Pihalle meneminen kameran kanssa ei olisi tullut kuuloonkaan. Muuten kyllä kävin kirkon kiertämässä!

Jaa että miksikö kuvaan  kirkkoa tällaisella ilmalla? Miksikäs en, tämä on ihan normaalia tällainenkin ilma varsinkin näin syksyllä! Lisäksi haluan kokea sen haasteen, minkä erilaiset säät valokuvaukselle antavat. Tämän kirkon kohdalla kuvauskokemus oli todella hauska!
Osoite: Kirkonmäenkatu 2, Kouvola

11 kommenttia:

 1. Onhan kyllä kaunis rakennus. Ennenvanhaan osattiin tehdä hienot rakennukset. Ompa kyllä tosi hurja sade.

  VastaaPoista
 2. Komea rakennus ja tosiaankin, luulisi vanhemmaksi! Harmi kun et pässyt sisälle, on varmaan upea sieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti ja minttuli kommenteista! Nämä ortodoksikirkot on aika monesti hienoja. Ja on tuo hieno sisältäkin, mitä netistä kuvia katselin... Mutta tällä kertaa näin:)

   Poista
 3. Mahtavaa tuo entisen ajan arkkitehtuuri. Kovasti työläs rakentaa.
  Niin se oli kaikissa sen ajan kirkoissa. Nykyään on suoraviivaisempaa.
  Tuo vesisade on hieno efekti kuviin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se totta on että tällaista kirkkoa kuvaa paljon mieluummin kuin jotain nykyajan huippumodernia temppeliä. Joskin on niissäkin joitakin hienoja:) Näin se on helposti muidenkin rakennusten kohdalla. Tämä vesisade oli kerrassaan hieno juttu. Alunperin olin aivan varma, että nyt meni pilalle koko homma, mutta lopputulos toimi sitten loppujen lopuksi yllättävän hyvin:) Kiitos kommentista Eko!

   Poista
 4. Olen samolla linjoilla Ekon kanssa ja mikä käsityön mestariteos tuo kirkko on. Ei nykykirkkoista ole haastamaan tuollaista taideteosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Poikkeuksellisen hienoa tiilirakentamista. Kiitos Harry kommentista!

   Poista
 5. Upea kirkko!
  Kivasti olet saanut lumisateen kuvaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvin valokuvauksellinen! Sade oli vettä, mutta yritin ottaa kuvan niin pitkällä valotusajalla, että saisin sen hyvin kuvaan mukaan. Ihmeen hyvin se toimi, ajattelin kuvaushetkellä että tämä oli turha kuvattava nyt. :) Kiitos Seija kommentista!

   Poista
 6. Komea on kirkko, oletko lisännyt kuvan värikylläisyyttä vai onko luonnostaan noin hyvän värinen ?

  VastaaPoista
 7. Kyllä se luonnossa ihan tuolta näyttää. Tiilirakenteinen kun on, väri on säilynyt hyvin. Kiitos Tapsu kommentista!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!