torstai 24. lokakuuta 2013

Ihmettelyä hautausmaalla, osa 2

Reilu kuukausi sitten ihmettelin, kuinka vanhat kirkkoherrat teljetään monella hautausmaalla tukeviin metallisiin leijonanhäkkeihin, jonne ei sitten uskalleta mennä edes ruohoa leikkaamaan. :) Tällä kertaa ihmettelen yhtä toista asiaa, johon myös hautausmaalla käydessäni kesällä törmäsin.

Muoti vaihtuu ja kukat kuihtuu, näin se menee yleensä hautausmaallakin. Tällä kertaa ko. hautausmaalla oli kuitenkin ilmeisesti luotettu pitkän tähtäimen muotiin ja valittu kukatkin sitten sen mukaisesti. Vai mitä mieltä olette. En muista ennen tällaista kukkamuotia hautausmaalla nähneeni.

Muistokiveä ei paljonkaan näe valtaisan kasvillisuuden takaa.

Tässä ei näe senkään vertaa. Tosin tämä on kiven kääntöpuoli, mutta veikkaan, ettei näkymä toiselta puoleltakaan ainakaan sen selvempi ole...

Pieni kivi, suuri puska. Vai onko se pieni kivi, näkymät peittyy...

Ja tässä sama juttu!
Lopuksi vielä näky, joka ei ole missään mukavan näköinen. No, ehkä seurakunnalla oli puute kesätyöntekijöistä tai sitten roska-autonkuljettaja oli kunnon kesälomalla.

14 kommenttia:

 1. Sanoisinko OHHOH. Enpä ole minäkään moiseen kasvihirviöön törmännyt (no, nyt niin usein hautausmaalla kävele, mutta silti). Olisikohan myyjällä tullut lajikevirhe, eli kasvuennuste olisi pitänyt olla puoli metriä matalampi ja sitten - yllätys yllätys.
  Onhan tuossa roskiksessa joku selvästi pinonut roskat siistiin järjestykseen, pakko olla joku henkilökunnasta. Mutta ei mitenkään mieltäylentävä näky.

  VastaaPoista
 2. Ei tämä saniainen kyllä hautausmaalle sovi. On kova vielä leviämään, on kohta naapuri haudallakin. Meän hautausmaalla on myös ihan liikaa tätä. Tämä kasvi on kyllä komeaa, jossain ihan muussa paikasssa :)

  VastaaPoista
 3. Onpa tosiaan suuria saniaisia, pistää silmään. Varmaan istutusvaiheessa ei olla mietitty miten suuria niistä tulee.

  Noita roskamääriä näkee silloin tällöin täälläkin! Voi olla että samaan aikaan on hautojen kunnostus/istutuspuuhissa ollut paljon väkeä ja siksikin on roskia kertynyt.
  Muuten on kaunis kirkkomaa ja kuvat!

  VastaaPoista
 4. Ei oo ihan paras valinta. Luulisi, että tuollaisten puskien laitto olisi jopa ikään kun kielletty.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista, Orvokki, Kirsti, Minttuli ja Tillariina.

  VastaaPoista
 6. Komea on saniainen mutta jossain muualla parempi.

  VastaaPoista
 7. Tuttu näky täälläkinpäin, vuorenkilvetkin tuppaavat levittäytymään hallitsemattomasti ja tällaiset matalat katajat jotka leviävät aikalailla sivuttaisuunnassa.
  Näitä isoja hallitsemattomasti kasvavia kasveja taitaa olla enimmäkseen haudoilla joilla ei niin paljon käydä, mututuntumaa!
  Istutin vanhempieni haudan sivustalle kartiovalkokuusen, se oli hyvä valinta, tarvittaessa voi myös leikata eikä kasva kovin suureksi.
  Kysyin tämän istutamiseen luvan!
  Mikähän selitys tuolle epäsiisteydelle on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika törkeän näköisiä minun mielestäni. Joka puolella tällaisia tuskin saisi haudalle istuttaa. Kohta tuo puolitoistametrinen kasvi on ko. hautausmaalla ongelma jos ei jo nyt. Parempi olisi antaa seurakunnan tehtäväksi tällaisista haudoista huolehtiminen. Se hiukan maksaa, mutta sitten on hauta aina arvoisessaan kunnossa. Kiitos Vikki.

   Poista
 8. Taitaa saniaisen kestävyys, sopeutuvuus olla syy, kun kovasti viljellään.
  Sehän viihtyy vähemmän multavammallakin maalla ja tykkää varjoistakin.
  Komeilee pitkälle syksyynkin.

  Parempi saniainenkin koristuksena, kuin että kaljuna olisi tienoo.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on on tietysti ihan totta. Toisaalta, seurakunta pitää kohtuullista korvausta vastaan haudasta, myös sen kukituksesta huolta. Se ehkä olisi tällaisessa tapauksessa parempi vaihtoehto kuin tällainen, jossa metrin korkuiset kasvit peittävät koko hautakiven näkyvistä. Kiitos Liplatus.

   Poista
  2. Asiaa puhut, niinhän pitäisi.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Taitaa olla jo kohta tunnettu paikka :) Kiitos Tapsu.

   Poista

Kiitos kommentistasi!