lauantai 26. lokakuuta 2013

Kolhon kirkko

Mäntän kaupunki sijaitsee Länsi-Suomen läänissä Pirkanmaan maakunnassa. Se on maineikas teollisuuskaupunki paikkakunnalla sijaitsevan pitkät perinteet omaavan paperitehtaan ansiosta. Tehtaan historiasta tarkemmin täällä.

Vuoden 2009 -alusta Mänttään liitettiin kuntaliitoksessa Vilppulan kunta. Uuden kunnan nimeksi tuli Mänttä-Vilppula, mikä kielii mielestäni pienestä itsepintaisuudesta. :) Täällä Vilppulan puolella sijaitsee tämänkertainen viikon kirkko.

Kolhon pieni kyläkirkko valmistui ja vihittiin käyttöön vuonna 1955. Sen on suunnitellut arkkitehti Mikael Nordenswan. Se on seurakuntatalomainen rakennus, jonka kirkkosalin tiloja voidaan muunnella erilaisiin tilaisuuksiin sopivaksi. Alttaritaulu on Seppo ja Ilmari Launiksen maalaama. Kirkon eteisessä seisoo Kolholaisen taiteilijan Eero Aittosen veistämä vaivaisukko.

Merkittävä yksityiskohta Kolhon kylästä: Juhani Ahon romaanin "Rautatie" -kuvituksen mallina on käytetty Kolhon rautatieasemaa ja paikallisia ihmisiä, jotka ovat teoksen kuvista selkeästi tunnistettavissa!  Rautatieasema on edelleen pystyssä ja em. syistä johtuen se on kulttuuri- ja kirjallisuushistoriallisesti katsoen erityisen arvokas.

Kolho on pieni kylä, joka on ansioitunut muullakin tavoin; Kolhossa sijaitsi aikoinaan maamme ensimmäinen lentoasema!Osoite: Kyläkirkontie 8
2 kommenttia:

 1. Kaunis kirkko kattoineen on Kolhossa.
  Minä kävin Kalhossa muuten, aikas saman niminen paikka, vaan ihan muualla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija. Joo, eipä näytä Kahlo ihan tuon lähellä olevan. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!