lauantai 18. toukokuuta 2013

"Maamies peltoon pehmeään..."

On se mukava havaita, että aivan täysin ei maataloutta vielä ole saatu kotomaastamme loppumaan. Toivottavasti niin ei käykään. Suunta on kuitenkin monelta osin huolestuttava.





17 kommenttia:

  1. "...kylvää, kyntää siementään..."
    Tänään näkyi täälläkin päin koneita pellolla.

    VastaaPoista
  2. Alkoi koko kesän kestävä urakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito kommenteista Sirpa ja orvokki. Nämähän ne varmistavat että meillä on tuoretta maitoa ja leipää ruokapöydässä...

      Poista
  3. Joo... Tuosa Mökin takana pienelä pottumaala - lapion kansa.
    Moon sen vielä joka kevät kääntäny lapiola. On se kyllä hölömöläisen puuhaa.
    Samat potut saa palijon halavemmala tuolta marketista - vaivattomasti.
    No... on ne omat potut sitten kuitenki mukavampi hakia kellarista - pitki kessää.
    Säilyvät maakellarisa meleko hyvin pitkäle syyspuolele...
    Niin ja on se sitä perinnettä - maajussin työ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno että viljelet. Jos kukaan ei viljelisi niitä pottuja, ne loppuisivat sieltä marketin hyllyltäkin aikas nopeasti. Toivotaan että tuo perinne säilyy. Itse en haluaisi että koko alkutuotantomme olisi ulkomaalaisten toimitusten varassa.

      Maajussin työ on kovaa ja sitovaa työtä varsinkin nykypäivänä. Alalle vaaditaan myöskin tutkinto. Toivottavasti jaksavat. Itse en jaksaisi ikinä. Kiitos kommentista Eko!

      Poista
    2. Olen samaa mieltä, että haasteita on tullut ja tulee koko ajan vain lisää maanviljelijöille. Palkka tehdystä työstä on kaventunut koko ajan, mutta investoida pitää silti, että pysyy mukana. EU sekoittaa koko ajan lappuviidakollaan ja pykälillään. Nykyisin uusien isäntien ja emäntien täytyy todellakin hankkia jokin alan tutkinto, että pystyy työnsä tekemään kunnolla.

      Sitovaa työ on myös, ja fyysisesti raskasta. Lypsykarjatiloilla työ täytyy olla elämäntapa, että sitä jaksaa vuodesta toiseen. Kukapa haluaisi muuten nousta joka aamu ilman viikkovapaita töihin ja sama illansuussa. Läheltä seuranneena voin myös sanoa, ettei minusta olisi noin haasteelliseen työhön. Ei riitä, että eläimet hoidetaan, ruokitaan ja lypsetään. Kaikesta täytyy myös tehdä suunnitelmat ja pitää tarkka kirjanpito, ym. että kuluttajat saisivat puhdasta kotimaista maitoa ja lihaa syödäkseen. Vilja-, ym. tilojen elämä on minulle oudompaa, joten siihen en puutu.

      Poista
    3. Juuri näin se menee! Ja pelkään että koko ajan vaan kaikki menee vaikeammaksi. Jossain vaiheessa tulee raja vastaan ja viljelijät lyövät hanskat tiskiin. Kaupassa tuotteet nousevat, mutta tuottaja saa tuosta korotuksesta vain murto-osan, jos ollenkaan. Katsotaan miten käy. Kiitos kommentista Oranssin Punainen.

      Poista
  4. Saamme leipää tulevanakin vuonna!

    VastaaPoista
  5. Leipä se miehen tiellä pitää...ja viljelijän pellolla. Mukavan keväiset kuvat tuikitärkeästä hommasta!

    VastaaPoista
  6. Noita moottoroituja maanilveilijöitä on pöyrinyt meidänkin kulmilla. Vai mitä ne nyt oli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Harry kommentista, vaikka veikkaankin, että näin kevätkiireitten aikana ei paljoa ilveilemään jouda:)

      Poista
  7. Maanviljelys teettää paljon työtä, että tulos on hyvä. saa siinä olla koneetkin apuna, silti sesonkiaikoina päivät on täysiä ja pitkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ja se on sitä sesonkiaikaa monesti koko kesä. Kiitos aimarii.

      Poista
  8. Käytiin viikonloppuna maalla ja sama huomattiin, näin keväällä se maanviljelys näkyy, kuuluu ja haisee. Maajussit ovat nousseet talviuniltaan, hyvä niin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maajussien työ talvella on sitä arkista puurtamista navetassa ja metsissä. Kesällä se tulee paljon konkreettisemmaksi kun traktorit pörräävät pelloilla lähes kellon ympäri. Tuskinpa sitä talvella silti ihan talviunta nukkua ehtii:) Kiitos Pasi.

      Poista

Kiitos kommentistasi!