perjantai 10. toukokuuta 2013

Lakeuden Ristin kirkko

Seinäjoki on nopeasti kasvava vajaan 60 000 asukkaan kaupunki Etelä-Pohjanmaalla. Se on myös maakunnan suurin kaupunki. Kaupungin pääkirkko on varsin mielenkiintoinen.

Seinäjoen uuden pääkirkon suunnittelu aloitettiin jo vuonna 1944. Vuonna 1951 julistettiin arkkitehtikilpailu uuden kirkon rakentamiseksi. Siihen otti osaa 45 arkkitehtiä. Alvar Aallon suunnitelma "Lakeuksien risti" voitti kilpailun ylivoimaisesti. Suunnitelman pohjalta valmistunut tyyliltään funktionalismia edustava kirkko on myöhemmin osoittautunut Alvar Aallon ja hänen avustajiensa yhteistyöksi.
Tämä vuonna 1960 käyttöön vihitty suuri kirkko on yksi maamme tunnetuimpia uudempia kirkkorakennuksia. Erityisen tunnettu se on 65 metriä korkeasta tornistaan, josta avautuu huikea näkymä lähes koko Seinäjoen kaupungin ylitse. Kirkko torneineen on suosittu turistikohde ja se on nuoresta iästään huolimatta museoviraston suojelema.
Kirkko on muurattu tiilestä ja se on slammattu ulkopinnoiltaan valkoiseksi. 47 metrin pituinen kirkkosali tyylittelee muodoltaan katedraalikirkkoa. Yleisilmeeltään pelkistetyn salin lattia on rakennettu siten, että sen takaosa on 60 cm salin etuosaa korkeammalla. Kirkossa on istumapaikat 1335 henkilölle. Sisustus on kauttaaltaan Alvar Aallon suunnittelema urkujen omaleimaista fasadia myöten. Itse urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat ja ne ovat vuodelta 1960. Äänikertoja niissä on 53 ja sormioita neljä.

Kirkko on osa suurta kuuden rakennuksen muodostamaa Aaltokeskusta. Rakennusryhmä on eräs merkittävimmistä arkkitehtoonisista kokonaisuuksista maassamme. Sen eri osat ovat valmistuneet vuosien 1960 ja 1987 -välisenä aikana.

Kirkkoa kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa Seinäjoella vieraillessaan. Se on kaiken lisäksi helppo löytääkin, koska sen torni näkyy todella kauas. Ja siellä tornissakin kannattaa käydä! Mieluiten ihan kameran kanssa. :)


Osoite: Koulukatu 24, Seinäjoki

8 kommenttia:

 1. Tykkään kovasti Aallon pelkistetystä tyylistä. Täälläpäin Imatralla on myös Aallon suunnittelma kirkko.
  Tuolla olis mielenkiintoista vierailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin katsella miltä tuo kolmen ristin kirkko näyttää. Varsinkin kunnon sisäkuva olisi kiinnostanut, mutta en oikein löytänyt. Todennäköisesti yhtymäkohtia löytyy paljonkin, vaikka tämä taitaa olla huomattavan paljon Imatran kirkkoa isompi. Täytyisi joskus päästä se Imatrakin kuvaamaan, kuuluisa kirkko on. Kiitos kommentista.

   Poista
 2. Hih! Mulla tulee mieleen linjaautoasema. Rakennus on komea mutta eka ajatus ei ollut kyllä kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltähän se varmaan nopeasti katsottuna vähän näyttääkin. Vähän kuin olisi "katospaikat" busseille kakkoskuvassa ja ykköskuvassa pysäköintiruudut.

   Mutta juuri arkkitehtuuristaan tämä kirkko onkin kuuluisa. Ja se puoli on osattu toteuttaa siten, että turisteja riittää ulkomaita myöten. Kiitos kommentista Harry!

   Poista
 3. Onpas moderni, mutta jotenkin minun silmääni kaunis, sopivan yksinkertainen kuitenkin. Ja koska Aalto on kyllä ykkössuosikkejani, pitää varmaan joskus käydä paikan päällä katsastamassa tämä kirkko :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä. Ja tornissa myös! Kiitos Sarppu kommentista!

   Poista
 4. Kyllä voi hiljentyä ja Jumalan löytää tästä modernista kirkosta yhtä lailla, kuin vanhoistakin kivi-&puukirkoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voi! Ja jos tuon sisälle astuu, asiasta tulee vain vakuuttuneemmaksi, se on kaunis. Harmi ettei minulla ole sisäkuvaa... Kiitos aimarii!

   Poista

Kiitos kommentistasi!