perjantai 3. toukokuuta 2013

Björköbyn kirkko

Tämä pieni kirkko sijaitsee Björkön saaressa Mustasaaressa, Vaasan pohjoispuolella. Saarelle kuljetaan mahtavaa Raippaluodon siltaa pitkin. Raippaluodon jälkeen ylitetään vielä toinen idyllinen Björkön silta. Alueella on 98 prosentin ruotsinkielinen enemmistö, joten käytännössä suomen kieleen ei alueella juuri törmää. Tämä seikka yhdessä idyllisen erilaisen luonnon ja rakennusten kanssa Manner-Suomeen verrattuna saa aikaan erikoisen "ulkomailla" olemisen tunteen.

Vuoden kyläksi vuonna 2000 valittu Björköby on uskomattoman kaunista seutua punamultamaalilla maalattuine vanhoine, mutta hyväkuntoisine rakennuksineen ja idyllisine kapeine kyläteineen. Sieltä täältä pilkistää sininen merenlahti. Alue on entistä merenpohjaa ja kesällä hyvin vehreää. Tuntuu epätodelliselta. Ikään kuin Vaahteramäen Eemeli -kirjoista tutut miljööt ovat nyt juuri tässä! 

Björköbyn kirkon suunnittelija jäi itselleni tuntemattomaksi, mutta kirkon valmistumisvuosi on 1859. Se on päätytornillinen puinen pitkäkirkko, johon mahtuu istumaan 250 henkilöä. 

Björköbyn kirkon osoite: Läsarted 2, Björköby, Mustasaari

7 kommenttia:

 1. Kaunis pieni kirkko. Pääsetkö näihin kirkkoihin sisälle kuvaamaan? Kirkot on minusta sisältäkin tosi kauniita. Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvaan kirkkoon olen loppujen lopuksi sisälle päässyt. Läheskään kaikki kirkot eivät ole tiekirkkoja ja vaikka olisivatkin, pitäisi olla juuri oikeaan aikaan liikenteessä että kirkko on auki. Vaikka kirkko olisi aukikin, on suht yleistä, että sisällä ei ole esim. valot päällä tms. jolloin sisäkuvaprojekti on työläs ja aikaavievä lisäsalamoineen. Mielelläni kyllä sisäkuviakin otan milloin siihen vain on mahdollisuus ja olosuhteet asialliset. Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Pikkunätti kirkko. On siinä ollut hommaa kun kaikki laudat on saatu kuskattua saareen. Tapulin katolla koristaa kukko ristin sijaan. En oikein tiedä tuosta värimailman sopivuudest kun pääväri on punainen ja kulmat ja ikkunat on valkoisia. Tapulin luukut lapsenkakan väriset. Hmmm..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Lossilla on rakennustarvikkeet jouduttu saarelle viemään. Just tällaisia vanhan ajan puna-valkoisia olivat useimmat rakennukset saarella. Tämä sopii siihen ympäristöön erittäin hyvin muiden samanväristen rakennusten joukkoon. Luukut olisivat ehkä saaneet vetää eri värillä. Raippaluodon kirkossa muuten kanssa samat värit. Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Kaunis pieni kirkko. Ja minusta tuo puna-valko-väriyhdistelmä juuri tekee siitä niin söpön. Ehkä tapulin luukkujen keltainen väri kertoo jostakin menneen ajan tavasta ja/tai traditiosta.
  Tuo mitä sanoit "ulkomailla olemisen tunteesta" pitää paikkansa. Ne tosi harvat kerran kun olen ollut jossain tuollapäin (mantereen puolella), niin armasta Suomenmaatamme katsoo ihan eri silmin juuri tuon rakennusten erilaisuuden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Söpöhän tuo on ja varmaan sisältäkin suorastaan kodikas:) Kiitos kommentista!

   Poista
 4. Kirsti Lehtinen, kiitos vakavan asiavirheen huomioimisesta! Taustatietojen tarkistaminen jäi tämän julkaisun yhteydessä näköjään alunperin puutteelliseksi. Pahoittelut siitä. Nyt tekstin pitäisi olla kohdallaan ja kirkon oikeassa paikassa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!