perjantai 11. tammikuuta 2013

Rauman kirkko

Joidenkin tutkimusten mukaan Rauman ensimmäinen puukirkko olisi ollut rakennettu jo  varhaiskeskiajalla. Lähes varmana pidetään sitä, että Raumalle rakennettiin kivirakenteinen kirkko 1300-luvun lopulla tai 1400-luvun alkupuolella. Tuo yksilaivainen harmaakivikirkko toimi Rauman seurakunnan kirkkona vuoteen. 1640 saakka, jolloin se tuhoutui Rauman tulipalossa. Tämän kirkon rauniot löytyvät edelleen Rauman kaupungista.

Raumalla on toiminut myös 1400-luvun alkupuolella perustettu fransiskaaniluostari. Selvää oli, että luostari tarvitsi myös kirkon, joten vuonna 1515 luostarin munkit ryhtyivät rakentamaan kirkkoa, josta oli tuleva yksi maamme tunnetuimpia, hienoimpia ja suurimpia keskiaikaisia harmaakivikirkkoja. Luostarikirkko valmistui oletettavasti vuonna 1520. Se sai nimekseen Pyhän Ristin kirkko.  


Luostarin kirkkona tämä kirkko palvelikin sitten aina vuoteen 1638, jolloin uskonpuhdistuksen vaikutuksesta Rauman fransiskaaniluostari lakkautettiin. Sen jälkeen kirkko jäi täysin käyttöä vaille. Joidenkin tietojen mukaan sitä oltaisiin käytetty jopa viljavarastona.  

Kolmen Ristin Kirkon tuhouduttua tulipalossa, Rauman Luterilainen seurakunta tarvitsi uuden kirkon ja vuonna 1640 se sai käyttöönsä unohdetun ja jo pahoin rapistumaan päässeen entisen luostarikirkon. Suurten kunnostustöiden ansiosta kirkkorakennus saatiin kuitenkin pelastettua.  

1600-luvulla kirkon seinät maalattiin kalkkimaalilla valkoisiksi. Vanhat, 1500-luvulta peräisin olevat kattomaalaukset kuitenkin onneksi säilytettiin. Ne kertovat tiivistetyssä muodossa koko raamatun pelastushistorian ja ovat arvokas vanha lisä kirkon interiööriin. 

Vuonna 1816 valmistunut torni rakennettiin Pyhän Kolminaisuuden kirkosta peräisin olevista kivistä. Sen yläosa kalkittiin valkoiseksi. Tornin valkoiseksi kalkittu yläosa oli merenkulkijoille hyvä maanmerkki. Kirkkoa myös laajennettiin 1800-luvun lopulla. Kirkossa on päälaivan lisäksi vain yksi sivulaiva. Tämä on tyypillistä fransiskaaniluostareiden kirkkorakennuksissa. Nykyisin istumapaikkoja on 800 henkilölle. Se on paljon keskiaikaiselle kirkolle.

Kirkon Kangasalan urkutehtaan vuonna 1966 rakentamissa 36-äänikertaisissa uruissa on historiallinen, kirkon ensimmäisten urkujen julkisivu vuodelta 1783. Vuonna 2009 urut restauroitiin perusteellisesti ja ne palautettiin ulkonäöllisesti niin lähelle alkuperäisasuaan, kuin suinkin oli mahdollista. Rauman kirkon urut ovat epäilemättä yhdet ulkonaisesti  kauneimmista uruista maassamme.


Kunnianosoituksena kirkon luostariperinteelle ja sen rakentajille Rauman seurakunta tilasi kirkon pihaan rukoilevaa, kohti kirkkoa katsovaa fransiskaanimunkkia esittävän patsaan. Patsaan veisti professori Jussi Vikainen vuonna 1974. 



Luostarinkatu 1, Rauma




3 kommenttia:

  1. Moi.
    Onpas komea iltavalaistus kirkolla, hienosti oot saanu talteen tunnelman. Mukava lukea nämä kirkkoesittelyt.

    -jaska

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Mietin tuossa juuri että vierastaakohan ihmiset tätä taivaan yleissävyä, mutta se on todella Rauman Vanhan kaupungin kajo, joka on noin lämmin yleissävyltään. Kylmä oli ottaa tuota kuvaa ihan jokin aika sitten kun piti viritellä jalustat sun muut:) Kiitos kommentista!

    VastaaPoista
  3. Esittelyn päivitys: ylin kuva vaihdettu heinäkuu/2016.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!