lauantai 26. tammikuuta 2013

Euran kirkko

Eura on vajaan 12 500 asukkaan kunta Satakunnan alueella. Siellä on viehättävä kivikirkko, jota pääsin kuvaamaan juuri ja juuri ennen pimeän tuloa. Hyvä niin, sillä jalustaa ei ollut mukana pimeäkuvausta varten.

Kun kuvasin tätä kirkkoa, tuli heti mieleen, että tämän suunnittelija saattaisi olla Josef Stenbäck. Veikkaus osui oikeaan. Nätti, vuonna 1898 -valmistunut päätytornillinen pitkäkirkko edustaa tyylillisesti monien  Stenbäckin suunnittelemien kirkkojen tapaan uusgotiikan ja kansallisromantiikan synteesiä. Kirkon alaosa on graniittia ja yläosa tiiltä.

Kirkko on järjestyksessä seurakunnan kolmas kirkko. Myös kaksi edellistä kirkkoa sijaitsivat tällä samalla paikalla, pienen mäen päällä. Kirkkoa ympäröi hautausmaa.

Istumapaikkoja kirkossa on 800. Jeesuksen ylösnousemusta esittävän alttaritaulun on maalannut taidemaalari Alexandra Såltin. Urut on valmistanut Kangasalan urkutehdas vuonna 1938 ja niissä on 21 äänikertaa. Kellotornissa on kolme kelloa tavanomaisen kahden asemesta. Kirkko on restauroitu vuonna 2001.

Arkkitehti Stenbäckiä pidetään aikansa kirkkoarkkitehtuurin uudistamisen edelläkävijänä. Se on helppo uskoa, kun hänen kirkkoihinsa tarkemmin tutustuu. Euran kirkko tarjoaa tähän tutustumiseen hyvät puitteet.Osoite: Sorkkistentie 5, Eura6 kommenttia:

 1. Komea ja jykevä rakennus. Ei paljon tuuli heiluttele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei paljon puutu, ettenkö sanoisi, että tämä on lemppari kirkkosuunnittelijani! Kannattaa katsoa myös Alahärmän kirkko tästä blogista. Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Upea on kirkko ja tuli heti mieleen Joensuun kirkko, pakko oli tarkistaa, niinpä sama suunnittelijan se :).
  Stenbäck aloitti siis suunnittelemaan vuonna 1900 Joensuun kirkkoa eli hetimiten Euran kirkon jälkeen.
  Kuvastasi huomaa, että hautausmaa on aivan kirkon vieressä, jotenkin näin minustakin sen pitäsi olla, mutta meillä se on kaukana kaukana kirkosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea kirkko Joensuussa. Täytyisi joskus päästä kameran kanssa sinnekin päin. Vanhemmissa kirkoissa yleensä hautausmaa on kirkon vieressä, muuta kaupunkialueilla se ei aina oikein onnistu. Uusissa kirkoissa... Ajatellaankohan sitä lainkaan... Toisaalta joskus uudet kirkot ovat niin, (köh) erikoisia että jos olisi hautausmaa ympärillä niin ainakin tietäisi että rakennus on kirkko:) Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Komea ja jykevä rakennus. Nämä vanhat kirkot ovat minun silmissäni kauneimpia ja jotenkin hartaammankin oloiset verraten moderneihin. No, sanan kuuleminen on samanlaista oli kirkko mikä vaan.
  Paria kirkkoa minäkin olen kuvannut hyvin paljon, molemmat vanhoja kivikirkkoja, Hartolan ja Kalannin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut kirkot ovat kyllä valokuvauksellisempia kuin toiset. Yleensä nämä vanhemmat ovat sellaisia. Ja vaikuttaahan se ympäristökin tietysti millaisen kuvan aikaiseksi saa:) Kiitos kommentista!

   Poista

Kiitos kommentistasi!