lauantai 3. lokakuuta 2015

Törnävän kirkko

Törnävän kirkko on toinen Seinäjoen kantakaupungin kirkoista. Kirkko sijaitsee Törnävän kaupunginosassa, joka on muuten kauneudessaan jotain sellaista, että oksat pois. :) Komea kaupunginosa, jossa on kaunista luontoa, upeita historiallisia rakennuksia ja erikoinen kirkko.

Törnävän kirkkoa ei rakennettu alunperin kirkoksi lainkaan. Se valmistui Östermyran ruutitehtaan ruutimakasiiniksi vuonna 1827. Ruutitehtaan toiminta päättyi 1850-luvulla, minkä jälkeen tehdas lahjoitti käyttöä vaille jääneen rakennuksen vastaperustetun Seinäjoen seurakunnan kirkoksi. Rakennus muutettiin kirkoksi vuonna 1864 arkkitehti Carl Axel Setterbergin piirustusten mukaan. Hänellä on merkittävä asema uuden tulipalonjälkeisen Vaasan suunnittelijana, mikä onkin upeaa työtä.

Pohjamuodoltaan kirkko on päätytornillinen pitkäkirkko, jonka torniosan molemmin puolin on lyhyet poikkisakarat. Alttaritaulun on maalannut taidemaalari Alexandra Såltin. Vuodelta 1877 peräisin olevan taulun aiheena on Jeesus Getsemanessa. 21-äänikertaiset urut on rakentanut Hans Heinrichin urkutehdas vuonna 1968.

Kirkon ympärillä on pienehkö hautausmaa. Kaiken kaikkiaan kirkko on erikoisuudessaan varsin mielenkiintoinen. Eräänlainen erikoisuus on sekin, että sen torni muistuttaa etäisesti erästä korkeaa sinistä taloa, joka perimätiedon mukaan sijaitsee Muumilaaksossa. :)

Osoite: Ruukintie 157, Seinäjoki


6 kommenttia:

 1. Onpas kivalla tavalla erilainen kirkko! Tahtoisi nähdä livenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta sitten kun matka Seinäjoelle. Takaan, että tuo Törnävän koko alue on kuvaamisen arvoinen ja se on aika laaja. Kiitos Tillariina

   Poista
 2. Hauskan näköinen kirkko. Ja nyt kun tietää, niin torni on todellakin makasiinin perua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrykseni mukaan tuo torni rakennettiin vasta kun makasiini muutettiin kirkoksi. Näin ainakin olen päätellyt vanhoja valokuvia katsellessa. Itsekin olen aikaisemminn ajatellut juuri tuon tornin olleen se "ruutitorni". Kiitos Orvokki.

   Poista

Kiitos kommentistasi!