perjantai 30. lokakuuta 2015

Tampereen siunauskappelitKalevankankaan kappeli on Tampereen tunnetuin ja vanhin siunauskappeli. Se edustaa rakennustaiteellisesti kansallisromantiikkaa ja sen suunnittelivat arkkitehdit Wäinö Gustaf Palmqvist ja Einar Sjöström. Kappeli valmistui vuonna 1914. Vuonna 1984 sitä laajennettiin kuvassa vasemmalla näkyvällä lisäsiivellä, jossa sijaitsee toinen, pienempi siunauskappeli.

Kappelin ympärillä on 17 hehtaarin suuruinen Kalevankankaan hautausmaa. Sinne on haudattu monia historiallisesti merkittäviä henkilöitä.

Tämä Kangasalan puolella sijaitseva, mutta Tampereen seurakuntien käytössä oleva Vatialan siunauskappeli edustaa rakennustyylillisesti betonibrutalismia. Sen suunnitteli arkkitehti Viljo Rewel ja se valmistui vuonna 1960. Kappeli on keskellä 25 hehtaarin suuruista Vatialan hautausmaata.

Tampereen Länsiosassa sijaitseva Lamminpään kappeli on näistä kolmesta uusin; Se valmistui vuonna 1990. Suunnittelija on Arkkitehtitoimisto Laiho, Pulkkinen ja Raunio. Kappelin ympärillä avautuu vajaan 28 hehtaarin suuruinen Lamminpään hautausmaa.

4 kommenttia:

 1. Hmmm, vai siunauskappeleita. Minä luulisin, jos näkisin, että ovat kirkkoja.
  Ylin, eli Kalevankankaan kappeli on kivan erilainen.
  Hyvää pyhää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki. Ulkopuolelta periaatteessa voisivat mennä kirkostakin. Tosin ei noiden sisustus sitten ihan samanlainen kirkon kanssa ole, kun se on suunniteltu pelkästään hautauksia varten. Varsinkin tuo Kalevankankaan kappeli on erityisen näyttävä rakennus täynnä yksityiskohtia. Vatiala ja Lamminpää jakavat enemmän mielipiteitä.

   Poista
 2. Olipa kaunis kappeli tuo ihan ensimmäinen. Ja tämä oli täydellinen päivä julkaista juuri kappeleita. Hyvää pyhäinpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mielenkiintoista, miten monenlaista pientä yksityiskohtaa tuosta Kalevankankaan kappelista löytyykin. Ja mitä lähemmäs menee, sitä enemmän. Nyt tällainen yleiskuva. Kiitos Katinka.

   Poista

Kiitos kommentistasi!