lauantai 21. syyskuuta 2013

Aitolahden kirkko

Vähään aikaan tässä sarjassa ei ole esitelty modernia kirkkoa, joten korjataan puute tällä Tampereen Aitolahden kirkon esittelyllä. :)

2001 valmistunut Aitolahden kirkko on kolmen arkkitehdin työn yhteistulos. He ovat Erkki Karvala, Markku Koskinen ja Juha Röysä. Kirkon sisustuksen on puolestaan suunnitellut sisustusarkkitehti Taina Väisänen. Kirkko on saanut nimekseen osuvasti "Suojamuuri". Varsinainen kirkkosali on siis tuon punaisen "suojamuurin" sisäpuolella.

Kirkon salissa on kiinteät istumapaikat 200 henkilölle. Lisätilaa saadaan tarvittaessa salin 150 ja aulan 70 irtotuolilla. Näin juhla-aikoinakin saadaan kirkkoon riittävä istumapaikkaluku.

Salin materiaaleina on käytetty tiiltä, lasia, ja terästä. Pintamateriaaliaalina on käytetty myös käsiteltyä koivupuuta. Lattia on graniittia.  Lasisen alttaritaulun on valmistanut taidemaalari ja lasitaiteilija Hannu Konola. Salin krusifiksit, joista suurin pronssista valmistettu on yli kaksi metriä korkea, on muotoillut professori, kuvanveistäjä Kari Juva. Kastepöydän takana olevat maalaukset ovat taiteilija Olli Marttilan. Salista avautuvat suuret ikkunat ympäröivään luontoon. Kokonaisuus on varsin näyttävä.


Kirkon sisustus täydentyy vielä lähitulevaisuudessa mm. modernisti eteisaulatiloihin tulevalla Kari Juvan valmistamalla vaivaisukolla.

25-äänikertaiset urut ovat Urkurakentamo Martti Porthanin valmistamat. Ne otettiin käyttöön samalla kuin itse kirkkokin.

Kellotornissa on peräti neljä kelloa, joista suurin painaa 690 kiloa. Kellot ovat peräisin Hollannista.

Aitolahden kirkko on nykyaikainen monitoimikirkko, joka on rakennettu vuonna 1980 -valmistuneen arkkitehti Pertti Turusen suunnitteleman seurakuntatalon yhteyteen. Näin kokonaisuus käsittää monenlaisia tiloja mm. erilaisten kerhojen pitämistä varten.

Kirkko ei saamieni tietojen mukaan ole tiekirkko, mutta se on silti avoinna kesäaikaan. Tarkemmat, mahdollisesti vuosikohtaiset aukioloajat kannattaa tarkistaa Tampereen seurakuntien internetsivuilta www.tampereenseurakunnat.fi.


Osoite: Jenseninkatu 4, Tampere


 






8 kommenttia:

  1. Aika jännä moderni kirkko ,hyvin kuvattu.
    Itse tykkään koettaa kuvata myös kirkkoja, eri puolilla kesälläkin lähiseuduilla otinkin otoksia.
    Mukavaa viikonvaihdetta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Seijastiina, kommentista. Kirkot,varsinkin vanhemmat kirkot on kiitollisia kuvauskohteita oikeastaan kelillä kuin kelillä. Ja kuville voi myös tehdä halutessaan monenlaista, esim. muuttaa kuvaa vanhahenkiseksi ym. Välillä modernien kirkkojen kohdalla "tunnelmaan pääseminen" voi olla vähän hakusessa. Tässä kirkossa on silti mielestäni ihan ideaa. Täytyy jossain kohtaa täydentää artikkelia vielä sisäkuvalla. :) Mukavaa viikonloppua sinullekin.

    VastaaPoista
  3. Jos ristiä ei olisi katolla ei tuota kirkoksi tunnistaisi. Rakennuksena hieno mutta tuon matalan valkoisen rakennuksen sopivuudesta tuohon kylkeen en ole ihan varma.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Harry. Olen samaa mieltä. Mutta upein osa on tuon kirkon sisustus. Yritän joskus saada kuvan myös siitä.

    VastaaPoista
  5. Kirkko on Olkahisen alueella. Miksi puhutaan Aitolahdesta? Eikö samalla, kun tyylikäs kirkko vihittiin, seurakunnan nimenkin olisi voinut vaihtaa paljon tunnetummasti: Olkahisen seurakunta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio. Olkahisten alueellahan tuo. Saas nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, eihän nämä seurakuntien nimetkään niin graniittiin hakattuja ole varsinkaan nyt, kun seurakuntakuvioita mietitään uudelleen myös Tampereella. Tuostahan voisit antaa ihan palatetta suoraan seurakunnalle. Tarkemmin en itse tuota Aitolahden seurakuntaa tunne. En myöskään tiedä, liittyykö nimeen esim.jotain historiallista perua, jonka vuoksi se haluttiin säilyttää. Kiitos kommentista Arimo Lähdeniitty.

      Poista
  6. Aitolahti on saanut nimensä samannimisen lahden mukaan. Seurakuntahan erosi Messukylästä vasta 1924. Ensimmäinen kirkko rakennettiin Aitolahden keskustaan 1927-28. Asutuksen painopisteen siirryttyä Olkahisiin, sinne valmistui seurakunnan uusi pääkirkko 2001. 7.1.2014 voimaan tulleen seurakuntaliitoksen myötä Aitolahden seurakunta lakkasi ja liitettiin osaksi Messukylän seurakuntaa. Muutosten yhteydessä myös nimipäivitysten teko on perusteltua. Siispä Aitolahden vanha kirkko voisi olla jatkossa alkuperäisellä nimellään Aitolahden kirkko ja Olkahisiin rakennettu uusi kirkko viralliselta nimeltään Olkahisen kirkko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arimo täydennyksistä. Tosiaan, eihän Aitolahden seurakuntaakaan enää ole edes olemassa. Olen kanssasi ihan samaa mieltä tuossa nimiasiassa. Nykyinen nimi on suorastaan harhaanjohtava. Monikaan satunnainen matkaaja ei varmasti osaa etsiä Aitolahden kirkkoa Olkahisista. Ovatkohan asioista päättävät tuota tulleet edes ajatelleeksi.

      Etelä-Pohjanmaalla oli muistaakseni joskus hamassa menneisyydessä sellainen liike kuin Tampereen säästöasu. Tämä on nyt vähän vastaavanlainen tapaus. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!