lauantai 28. syyskuuta 2013

Killinkosken kirkko

Tavanomaisuudesta poiketen aloitan tämän kirkkoesittelyn hupaisalla, mutta toisaalta vähän harmittavallakin tapahtumalla, mikä sattui tätä kirkkoa kuvatessa.

Killinkosken kirkko on Virtain kunnassa sijaitseva, Virtain ja Ähtärin välisen tieosuuden varrella sijaitseva kyläkirkko. Kylän nimi viittaa kissaan, ainakin monella maamme kolkalla varsinkin vanhemman väen keskuudessa. Minä onneton lähestyin tätä kirkkoa kovassa kesähelteessä ja totesin, että kirkon pääporrastasanteella makasi iso musta kissa paistattelemassa päivää. Itse en siinä kiireessä hoksannut paikan ja tilanteen välistä yhtymäkohtaa, vaan hätistin kissan pois portailta ja tulevasta valokuvasta. Näin jälkeenpäin tuo on harmittanut todella paljon. Tässä olisi ollut hyvä tilanne kuvata Killinkosken kirkko oikein killin kanssa!

Tuolla pääportaikolla katoksen alla se makasi. En ole katkera, mutta kuitenkin... no ok, en ole katkera. En! Itse kirkko on vuodelta 1928. Suunnittelija on itse Josef Stenbäck. Tuo monien merkittävien ja upeiden kirkkojen arkkitehti.

Killinkosken kirkko on siitäkin syystä merkittävä, että se jäi suunnittelijansa viimeiseksi toteuneeksi työksi. Se on yksi Stenbäckin harvoista puukirkoista. Tyyliltään kirkko yhdistelee Stenbäckin tapaan Jugendia, kansallisromantiikkaa ja uusgotiikkaa.

Istumapaikkoja kirkossa on 150 henkilölle. 6-äänikertaiset urut vuodelta 1963, ovat peräisin Kangasalan urkutehtaalta.

Killinkosken kirkon luovutti siitä alunperin vastannut ja sen rakennuttanut rukoushuoneyhdistys Virtain seurakunnalle vuonna 1977. 

Killinkoskella sijaitsevat myös maineikkaat Inkan tehtaat. Taustaa Killinkosken nimen alkuperäisestä historiasta voit lukea tästä.


Osoite: Inkantie 11, Killinkoski

13 kommenttia:

 1. Voi sentään, olis tietysti pitäny killin olla kuvassa, ainaski yhessä kun kyseessä on Killinkosken kirkko . Enhän mie väännän puukkoa haavassa ;) Vitsi, vitsi.. Ei sentään, tosi komea kuva kirkosta on ilman killiäkin. Aika pieni kaunis kirkko ja kauniita erikoisia ikkunoitakin :)
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentista. Väännät puukkoa haavassa, mutta alan päästä jo tapahtuneesta yli. Harmittava juttuhan tuo oli :( Olisi saatu huumoriakin kuvaan. No ensi viikolla tulee humoristinen kirkkokuva:)

   Poista
 2. Ei harmita, ei harmita... siis sinua (ja meitäkään :) Miten ihmeessä sinä nyt tuollai hätistelemään, olisithan voinut saada sekä killikuvan että ei-killikuvan.
  Kaunis kirkko, tykkään tuosta punamaalista ja valkoisista puitteista. Kutsuva jopa "ei kirkossa kävijöille"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeasti ajateltuna tietysti noin. Asia ei kuitenkaan ole ihan noin yksioikoinen. Tämä kirkko on kuvattu illan auringossa päivänä, jolloin oli takana jo 500 kilometriä ajoa ja tämä oli 12. kirkkokuvaus saman päivän aikana! Sellaisen rupeaman jälkeen ei enää paljonkaan katsele "yhtymäkohtia" kissan ja kirkon välillä. Kuvausmatkat on pakko sinänsä pitää pitkinä, koska tarkoitus on saada mahdollisimman paljon "saalista". Samasta syystä kuvaan näitä kelillä kuin kelillä, josta varmasti lukijat tulevat vakuuttuneeksi viimeistään seuraavan kirkkokuvan kohdalla:) Kirkko oli sinänsä ihan nätti ilman kissaakin todella hankalista valotusolosuhteista huolimatta.:)

   Poista
  2. Selitys kuitattu ja hyväksytty. Ei tuossa rupeamassa todellakaan yhtymäkohtia enää ajattele, kunhan saa kirkon (-t) kunnialla kuvattua. Sinulla on sitten täydellinen matkasuunnitelma kirkkokohteittain, että tulee ajorinki hyvin käytettyä. Upeasti sinä olet urakasta selvinnyt, kaikkinen informaatioineenkin, jotka tekevät kirkkoesittelyistä täydellisiä. Ei me yhtä killiä enää muistetakaan.

   Poista
  3. Siinä se onkin se hankalin puoli, että välimatkat ovat monesti pitkiä. Auton navigaattoriin vain seuraavan kirkon osoite ja taas seuraavaa kohdetta kohti. Ei siinä aina paljonkaan aikaa miettimiseen ole kun päiväaika on kuitenkin kesälläkin rajallinen. Tämän harrastuksen varjolla toisaalta olen päässyt käymään sellaisissa paikoissa, joissa ei ikinä muuten tulisi käytyä.

   Täytynee jossain vaiheessa lähteä tavoittelemaan kaukaisempia kohteita usean päivän matkalla. Toivottavasti silloin olisi aikaa enemmän myös miettiä asioita etukäteen ja ainakin yrittää vältää tällaiset kiireestä johtuvat "työtapaturmat" :)

   Poista
 3. Upea kirkko Killillä ja kauniit värit ,raikkaat kerrassaan ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Kun vain kuvaaja EI olisi ollut niin väsähtänyt, olisi se killikin saatu kuvaan mukaan!

   Poista
 4. Kylläpä tämä on kerrassan kaunis perinteisessä mallissaan ja värissään. Kyllä tällaisessa kirkossa kelpaa vihille astella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Kaunis ja idylinen. Olen huomannut että Stenbäckin kirkot ovat yleensä komeita. Tolkullinen kuvattavakin kun ei ollut liikaa puita edessä. Aurinko olisi saanut paistaa tosin hieman enemmän kuvaajan takaa kun vaihtoehtoja kuvakulmalle ei paljonkaan ollut.:)

   Poista
 5. Ekan kerran kuulen, että killin viittaa kissaan. Itsellä tulisi mieleen kili tai jotain sinnepäin. Vaan kirkko on nätti ja kellotorni on oikein taideteos. Punamulta ja valkoiset pielilaudat sopii kun nenä päähän. Etkö pidä kissoista?? *Hihittää itsekseen*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se viittaa monella paikkakunnalla, ei kaikilla sitten ilmeisesti kuitenkaan. :D Sen tähden juuri pistinkin tuon linkin nimeen liittyen. Pidän kissoista kovastikin, mutta kuten sanottu, oli vähän liian päivän ja kilometrien paahtama pää jo tämän killin kohdalla:)) Noin se käy kun pitkillä retkillä seikkailee. Tämä oli kaunis pikkukirkko!

   Poista
  2. Oikein paljon taas jälleen kiitoksia kaikille runsaista kommenteista!

   Poista

Kiitos kommentistasi!