lauantai 7. syyskuuta 2013

Petolahden kirkko

Minne maamme kartalla sijoittaisit Petolahden? Ole huoleti, ei sitä moni muukaan tiedä. Tosin monet jäävät paljosta paitsi, sillä kyseessä on yhdellä maamme kauneimmista alueista, Pohjanmaan rannikolla, sijaitseva entinen kunta, joka on vuoden 1973 -alusta ollut osa Maalahden kuntaa. Maisemat ovat Petolahdessa aivan yhtä upeat kuin itse Maalahdessakin, jonka kirkon olenkin esitellyt tässä blogissa jo aikaisemmin. Alue on täysin ruotsinkielinen, rakennukset monin paikoin punaisia ja idyllisiä. Suosittelen käymään tällä seudulla ihan kameran kanssa...

Petolahden kirkko on puinen ristikirkko, joka valmistui vuonna 1805. Kirkon rakensivat luvattomasti paikalliset talonpojat.:) Tyylillisesti se edustaa 1800-luvun klassista kirkonrakennustyyliä.

Ristikeskuksen huipulla oleva torni on lisätty myöhempien korjaus- ja remontointitöiden yhteydessä. Katto on perinteinen paanukatto.

9-äänikertaiset urut ovat Kangasalan urkutehtaan vuonna 1974 -valmistamat. Muusta kirkon sisustukseen liittyvästä en tietoja löytänyt.

Petolahden kirkko lähiympäristöineen on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

 

Vaivaisukko

Osoite: Petolahden Kirkkotie 11, Petolahti

3 kommenttia:

  1. Komea kirkko ompi ja värit kauniit kuvassa!

    VastaaPoista
  2. Harvoin näkee punaisia kirkkoja. Idyllisen näköinen, kuten varmaan maalahti ja moni muu paikka siellä ruosinkielisellä Pohjanmaalla. Hieno ja mielenkiintoinen tämä kirkkosarjasi!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista, Seijastiina ja Minttuli!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!