lauantai 29. joulukuuta 2012

Virtain kirkko

Vuoden 2013 ensimmäisen viikon kirkkona on tarkemman tutkistelun alla Pirkanmaan pohjois-osassa sijaitseva Virtain kirkko. Sen on rakentanut vuosina 1772-1774 tunnettu kirkonrakentaja Antti Hakola. 


Puinen ristikirkko on järjestyksessä seurakunnan toinen kirkko. Sen päädyssä oleva torni on liitetty pienellä solarakennuksella runkohuoneeseen. Kirkkoa on uudistettu vuosien kuluessa useaan kertaan niin sisältä kuin ulkoakin.


Sisätilat uusittiin perusteellisesti vuonna 1884 arkkitehti Gustav Kuorikosken suunnitelmien mukaan. Tuolloin rakennettiin myös urkulehteri ja kirkko sai ensimmäiset urut. Vuosien 1967 - 1968 peruskorjauksessa kirkko pyrittiin palauttamaan  yleisasultaan sellaiseksi, millainen se valmistuessaan oli. Arkkitehtina oli tuolloin Seppo Rihlama. Viimeisin peruskorjaus tehtiin vuosina 1993 - 1994 arkkitehti Esko Räntilän suunnitelmien mukaan. 


Urkuparvella on nykyisin Kangasalan urkutehtaan vuonna 1980 -valmistamat 30-äänikertaiset urut


Vaikuttavan urkujen fasadin on suunnitellut arkkitehti Seppo Rihlama. 


Alttaritaulun on maalannut  vuonna 1897  taidemaalari  Aleksandra Såltin. 


Pääsisäänkäynti kirkkoon on kellotapulin päädystä.
Tapulin kolmesta kirkonkellosta vanhin on vuodelta 1697. 













Tämän kirkon vaivaispoika ei sijaitse tuttuun tapaan pääoven vieressä, vaan kirkon itäisellä portilla. Alunperin opettaja Voipa Sulkavan vuonna 1926 -valmistama vaivaispoika valettiin pronssiin vuonna 1956 ja on nykymuodossaan hyvin säänkestävä.





Osoite: Rantatie 9, 34800 Virrat



4 kommenttia:

  1. Erikoisen näköinen. "Muumitalo" tuli mieleen. Hieno kirkko joka tapauksessa. Kiitoksia menneestä vuodesta ja oikein kuvaksellista uutta vuotta 2013.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Samoin myös sinulle! Se on varmasti nuo erikoiset katokset portaiden päällä mitkä luo sellaisen muumitalomaisen tunnelman:).

    VastaaPoista
  3. Minua kiinnostaa kirkoissa ehkä eniten alttartaulut. Tässäkin hyvin kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Ja kun vielä katsot miten upeisiin raameihin se on asetettu. Ovathan ne nuo alttaritaulut perinteisesti olleet suurimpia maalauksia mitä ylipäänsä on tehty ja samalla monesti taiteilijansa todellisia Taidonnäytteitä. Kiitos aimarii.

      Poista

Kiitos kommentistasi!