lauantai 8. joulukuuta 2012

Alajärven kirkko

Alajärven vajaan kymmenentuhannen asukkaan kaupunki sijaitsee Etelä-Pohjanmaan maakunnassa Vaasasta 120 kilometriä kartalla vaakasuoraan sisämaahan päin. Alajärvi tunnetaan ns. Järviseudun alueen keskuspaikkana ja palvelukeskuksena. Se on myös saavuttanut valtakunnallisesti merkittäviä tuloksia pesäpallossa.

Alajärven uusklassisen puisen ristikirkon on suunnitellut tunnettu kirkkoarkkitehti Carl Ludvig Engel ja se valmistui vuonna 1836. Kirkko sai nimekseen Gabrielin kirkko. Se on seurakunnan järjestyksessä toinen kirkko. Sille on historian saatossa tehty kaksi suurta peruskorjausta. Ensimmäisessä, vuoden 1896 korjauksessa rakennettiin lehterit, jonka ansiosta kirkkoon saatiin suurimmillaan mahtumaan jopa 1200 ihmistä. Toinen peruskorjaus tehtiin vuosina 1996-1997, jolloin kirkko remontoitiin sisältä ja ulkoa. Silloin myös uusittiin kirkon paanukatto. Nykyasussaan kirkkoon mahtuu noin 1000 henkilöä.

Kirkon alttaritaulun on maalannut alajärveläissyntyinen taidemaalari Verne Thóme vuonna 1907 ja sen aiheena on Jeesus Getsemanessa. Kirkon kuorissa on myös edellisen, 1749 valmistuneen ja 1800-luvun loppupuolella puretun kirkon pienempi alttaritaulu. Myös saarnastuoli on peräisin edellisestä kirkosta.

Kirkon nykyiset, järjestyksessään kolmannet urut, ovat Sotkamon urkurakentamon rakentamat ja niissä on 28 äänikertaa. Niiden esikuvana ovat olleet saksalaiset 1800-luvun lopulla rakennetut soittimet. Urut vihittiin käyttöön 5.2. 2012

Pääoven vieressä olevan vaivaispojan on veistänyt kuortanelainen talonpoikaisveistäjä Heikki Mikkilä.



































Osoite: Kirkkotie 6, Alajärvi

4 kommenttia:

  1. Yllättävän valoisat sisätilat. Hieno kirkko ja hyvin kuvattu.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista, Harry. Jalustalta kuvailtu. Sai sitten valotuksenkin säädeltyä mieleisekseen, mutta onhan tuo suht valoisa kirkko sisätiloiltaan muutenkin.

    VastaaPoista
  3. Kauniit urut ja tyylikäs vaivaispoika. Hieno kirkko.

    VastaaPoista
  4. Totta. Näitä hienoja kirkkoja meiltä suomestakin löytyy paljon. Kiitos kommentista!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!