sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Muuramen kirkko

Vappu, tuo ensimmäinen virallinen kesäpäivä koittaa huomenna. Sää on tosin monin paikoin ollut kaikkea muuta kuin kesäinen, mitä tämä toissa talvena otettu Muuramen kirkon kuva omalta osaltaan ilmentää. :) Lumiauroille on ollut töitä.

Muurame on noin kymmenen tuhannen  asukkaan kunta Keski-Suomessa Jyväskylän kupeessa. Paikkakunnalla on Alvar Aallon piirtämä kirkko, jota seuraavaksi katsomme.

Kirkko valmistui vuonna 1929 ja se edustaa Alvar Aallon arkkitehtuurille tyypillistä funktionalismia, jossa on mukana italialaisia tyylipiirteitä mm ikkunoissa ja varsinkin kellotornissa. Aalto ei tosin ollut tämän kitkon arkkitehtuuriin täysin tyytyväinen ja hänen kerrotaan nimittäneen kirkkoa nuoruudensynniksi. Kirkko koki historian saatossa lähinnä sisätiloiltaan useita värimuutoksia. Vuosina 2015-2016 tehdyssä perusorjauksessa kirkko palautettiin alkuperäisasuunsa ja se onkin nykyisin sisäpuolelta varsin hieno hillittyine väreineen ja puupintoineen. Tosin kaikkea leimaa tietty pelkistyneisyys, kuten Aallon arkkitehtuurissa yleensäkin.

Kirkko sijaitsee komeasti harjun päällä, josta se näkyy hyvin. Tosin ympärillä on paljon puita, suorastaan metsää. Kirkon ympäristössä on myös hautausmaa. Nykyisin krkkko on mukana Tiekirkko-ketjussa.

Tiekikko ajalla 10.6.-5.8. ma-pe klo 10-17 (tiedot 2016)
Kirkkotie 7, Muurame


2 kommenttia:

  1. Kaunis valkoinen kirkko, ja kun vielä on lunta maassa, on vaikutus tosi valkoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kaunis ja erilainen, vaikka arkkitehti sitä "nuoruudensynniksi" nimittikin. :) Kiitos Orvokki.

      Poista

Kiitos kommentistasi!