Karunki oli itsenäinen pieni kunta, joka vuoden 1973 -alusta liitettiin Tornion kaupunkiin. Tämän vuoksi sen kirkkokin osana nykyistä Tornion luterilaista seurakuntaa on huomattavasti tyypillisiä seurakuntien sivukirkkoja komeampi ja myös suurempi. Katsotaan hieman tarkemmin.
Kirkon suunnitteli suomalainen arkkitehti A. W. Arppe. Hänellä oli erityisen suuri rooli 1800-luvun alun sodan runtelemien julkisten rakennusten korjaussuunnittelussa. Hän ehti toimia myös intendenttikonttorissa Chales Bassin ja Carl Engelin aikakaudella. Hän on suunnitellut maahamme monia kirkkoja ja muutaman kellotapulin.
Tätä Karungin kirkkoa rakennettiin varsin pitkään, kolme vuotta. Kirkko oli valmis vuonna 1817. Tasavartisessa ristikirkossa on istumapaikkoja noin 550. Kirkko on peruskorjattu viimeksi vuonna 1983. Rakennustyylillisesti siinä näkyvät jo hyvin uusklassismin tyylipiirteet.
Kellotapulia alettiin rakentaa samalla kuin kirkkoa ja pienempitöisenä se valmistuikin jo samana vuonna, 1915.
Kirkko löytyy Kirkkotien varrelta Tornion Karungista. Tiekirkko-ketjussa se ei ole mukana, mutta kauniina pienenä hautausmaan ympäröivänä kirkkona silti ihan katsomisen arvoinen, jos tuolla suunnalla liikuskelee.
Jos mä olisin ollut tuo Arppe, olisin lisännyt ikkunoita...pienempiä noiden isojen kylkeen. Nyt jotenkin liian "lautaa täynnä". :) Keltaiseksi maalattu on mun mielestä kuitenkin aina tyylikäs!
VastaaPoistaKiitos Tillariina kommentista. Olen aivan samaa mieltä noista ikkunoista. Itse ajattelen, että noita isoja ikkunoita voisi ulkonäön puolesta olla kaksikin per sakara. jonkin verran tosin joutuisi ehkä seinien ulkonäköä muuttamaan, että ikkunat tulisivat sopiviin paikkoihin. Toisaalta mehän emme tiedä, mitkä syyt ikkunamäärälle olivat. Se voi olla vaikka lämmönhukka sen aikaisten ikkunoiden kautta, jonka vuoksi niiden määrä haluttiin mahdollisimman minimiksi. Lapin kirkoissa tälläkin ehkä oli merkityksensä. Mielenkiintoinen pohdiskelu.
Poista