sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Hartolan kirkko

Hartolassa on hieno kivikirkko, jota pääsin viime loppukesän helteillä kuvaamaan myös sisältä. Tässä kansallisromanttista tyylisuuntaa edustavassa kirkossa on myös Jugendin ja uusklassismin tyylipiirteitä. Kirkko rakennettiin vuosina 1911-1913 arkkitehti Josef Stenbäckin piirustusten mukaan.

Erityistä huomiota tässä kirkossa kiinnitti katon huipulla olevan ristin alla sijaitseva suurikokoinen, neljästä ilmansuunnasta tuettu pallomainen jalusta sekä suurikokoisen pyöreälinjaisen kuparikaton muoto. Kirkko sijaitsee hautausmaan laidassa aivan keskustan alueella. Kirkko on tiettävästi järjestyksessä Hartolan neljäs.

Kirkon opas sytytti ystävällisesti kuvauksen ajaksi kirkon keskikäytävän valaisimet. Näin kaunis on näkymä urkuparven alta pääovelta kirkkosaliin katsottaessa.

Alttarikaide ja -pöytä lähietäisyydeltä. Kirkkotekstiilit on suunnitellut Railimaria Rajasmaa ja ne otettiin käyttöön 1998.

Alttaritaulun korvaava lasimaalaus - "Teidän edestänne" - on Josef Stenbäckin suunnittelema ja saksalaisen taiteilijan Heinrich Schiffersin toteuttama.

Istumapaikkoja kirkossa on nykyisin 1000 henkilölle. Yhtenäinen lehteri kiertää alttariseinää lukuun ottamatta koko kirkkosalin.

Urut ovat historiallisesti arvokkaat. Ne rakensi B.A. Thúle jo vuonna 1896. Sittemmin soitinta on kuitenkin muuteltu ja niiden kokoakin on kasvatettu. Alunperin 15-äänikertainen soitin on nykyisin 19+1 äänikertainen. Vaikuttava näky joka tapauksessa, aivan kuten koko kirkkokin.

Hartolan kirkossa kannattaa ohi kulkiessaan ehdottomasti pistäytyä varsinkin, ikun se on mukana taas ensi kesän tiekirkko-ketjussa. Se on, omalla persoonallisella tavallaan hieno lisä maamme kirkkojen joukkoon ja lisäksi siinä on aimo annos myös arvokkuutta.


Tiekirkko ajalla 10.6.-21.8. ma-su klo 11-18 (tiedot 2016)
Osoite: Keskustie 55, Hartola8 kommenttia:

 1. Onpa erikoinen kirkko ulkoapäin. Sisältä kaunis. Urut on upeat ja alttarikaide on värikkyydessään poikkeava (luulisin).

  VastaaPoista
 2. Todella hienosti olet saanut kuvattua tämän, rajattua kauppaliikeet näkymättömiin ja näyttää sisältä valoisammalta kuin onkaan. :))

  VastaaPoista
 3. Onpa hieno kirkko :)

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia taas kaikille kommenteista. :)

  VastaaPoista
 5. Onko lasimaalaus oikeasti Larsin suunnittelema? Ettei Josefin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta, meni Stenbäckit sekaisin. :) Virhe korjattu. Kiitos, Arjenkirkko, oikaisusta.

   Poista
 6. Tämä kirkko on minulle kaikkein rakkain ja alttaritaulu kaunein. Liekö syy, että kirkko on lapsuusajan kotikirkkoni. Edelleenkin kesäinen käyn kirkkomaalla, siellä levääpät minulle rakkaat ihmiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hartolan kirkko on tosi kaunis. Lisäksi se poikkeaa tyylillisesti useimmista kirkkorakennuksistamme omalla ainutlaatuisella tavallaan. Kiitos Aimarii kommentista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!