lauantai 26. marraskuuta 2016

Keiteleen kirkko

Tällä kertaa kirkkoesittelyssä siirrymme Pohjois-Savon maakuntaan ja poimimme sieltä tarkasteluun Keiteleen kirkon. Paikkakunta on muuten siitä mielenkiintoinen, ettei se nimestään huolimatta sijaitse lainkaan Keitele-järven rannalla.

Keiteleen kirkosta itselleni tulee mieleen aikaisemmin esittelemäni Nivalan kirkko. Molemmat ovat ulkoisesti tyyliltään lähinnä uusgoottilaisia, samannäköisiä aika saman kokoisiakin. Tämä kirkko on hieman Nivalan kirkkoa suurempi, istumapaikkoja siinä on 800 henkilölle, mikä tuntuu kirkkoa ulkopuolelta katsoessa todella suurelta määrältä. Nivalassa vastaava luku on 600. Urkuparvea lukuun ottamatta kummassakaan kirkossa ei ole sivulehtereitä väkimäärää nostamassa. No, tämä tästä spekuloinnista. Jääköön vertailu tähän.

Keiteleen kirkko valmistui vuonna 1876 arkkitehti Wolmar Westlinin piirustusten pohjalta. Kirkon rakentamiseen tarvittavan puutavaran lahjoittivat paikalliset metsänomistajat.

Nykyinen alttaritaulu on taidemaalari Ilmari Heinosen 1941 maalaama "Jeesus ristillä". Taulu on tekijältä lahjoituksena kirkkoon saatu.

Urut ovat jo kirkon kolmannet. Vuodelta 1976 peräisin olevissa Kangasalan urkutehtaan uruissa on 16 äänikertaa.

Keiteleen kirkko on mielenkiintoinen käyntikohde jo siitä syystä, että se jäi 36-vuotiaana vuonna 1881 kuolleen arkkitehtinsä ainoaksi kirkkorakennukseksi.

Kirkkotie 1, Keitele5 kommenttia:

 1. Kaunis ja lämminhenkinen kirkko.

  VastaaPoista
 2. Kaunis kirkko! Harmi että arkkitehti kuoli niin nuorena. Hän olisi voinut suunnitella monta muutakin upeaa kirkkoa. Mukavaa ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, eikä ole valitettavasti ainoa nuorena edesmennyt arkkitehti. Oikein hyvää adventin aikaa myös sinulle!

   Poista
 3. Iso on kirkko, taitaa Keiteleelläkin olla paljon väkeä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!