Ylöjärven Kurussa on nätti puukirkko. Kuten sen ulkonäöstä ehkä voi päätellä, se on huomattavan vanha. Katsotaan tarkemmin.
Kun tässä lähteitäni tutkin, eipä kirkko silti ollut sen vanhempi kuin vuodelta 1781. Epäilin vuosisadan alkupuolta. Se mikä itselleni oli yllätys on se, että istumapaikkoja on peräti 700 henkilölle. Kirkon suunnitteli Matti Åkerblom ja rakensi hänen sisarenpoikansa Matti Åkergren. Kirkosta tuli tyyliltään ns. lounaissuomalainen pitkäkirkko, jonka yhdeksi tyylipuhtaimmaksi edustajaksi sitä on arvioitu. Tässä kirkkotyypissä on toisessa sivusakarassa sakasti ja toisessa ns. asehuone. Kirkot rakennettiin yleensä itä-länsi -suuntaisesti ja torni mikäli se rakennettiin, sijoitettiin länsipäätyyn. Tornin sipulihuippu on tyylille yleinen.
Kurunkaan kirkko ei ole enää alkuperäisessä muodossaan. Vuoden 1846 -peruskorjauksen yhteydessä mm. sakasti siirrettiin alttariseinän taakse rakennettuun ulkonemaan. Myös asehuone poistui ja siitä tehtiin kirkkosalin sivusakara.
Kirkko on järjestyksessä Kurun toinen kirkkorakennus. Ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna 1778, mutta se tuhoutui salaman sytyttämänä jo seuraavana vuonna. Surullinen epäonni, mutta nykyinen kirkko on kaunis esimerkki 1700-luvun puukirkoistamme. Kirkko on nimetty Kustaa Aadolfin kirkoksi.
Kirkon sisätiloista on Ylöjärven seurakunnan sivuilla hieno virtuaaliesittely. Se kannattaa katsoa. Esittelyyn pääset tästä.
Kirkkotie 1, Kuru, Ylöjärvi
Sääli että salamalla oli tuhovoimaa.. Mutta on tämä toinen kirkko kaunis, toisaalta muistuttaa (ainakin tässä kuvakulmassa) ladon tms tai koulurakennuksen päälle rakennettua ortodoksista tornia.. :) Sorry.
VastaaPoistaKiitos Orvokki kommentista. Kirkko on kaunis oman vuosisatansa ja tyylinsä edustaja, minkä vuoksi en itse kyllä tuota mainitsemaasi "latoa" tai "koulurakennusta" löydä siitä millään. Ainakin ladoissa taitaa harvemmin olla sivulaivoja, kouluista en ole ihan varma...;) Ei, kyllä se ihan kirkko on. :)) Tuo tornin malli on erittäin yleinen luterilaisissa 1700-luvulla rakennetuissa kirkoissa. Ortodoksit ovat sitten pitäytyneet perinteissä myöhemminkin omissa kirkkorakennuksissaan.
PoistaVanha kirkko. Kaunis ison koivun varjossa.
VastaaPoistaMinä kuvasin tänään Ranuan kirkkoa. Kävin jopa sisällä, jumalanpalvelus oli ohi, mutta ovat avoinna.
Ihastuttava vanhanaikainen kirkko.
VastaaPoista