lauantai 10. joulukuuta 2016

Vetelin kirkko

Tämän kirkon sain kuvattua viime kesänä kauniissa ilta-auringossa ja taivaalla näkyi jopa pala sateenkaarta. :) Itse kirkko on C. L. Engelin suunnittelema, luultavasti yhteistyössä arkkitehti A. W. Arppen kanssa. Vetelin kirkko liittyy arkkitehtuuriltaan Engelin empire-tyylisten puisten ristikirkkojen sarjaan, joiden pohjamuoto on ns. keskeiskirkko; sivusakarat kyllä löytyvät, mutta kirkkosali on keskikohtaa, eli kupolin alla olevaa osiota, painottava. Tämän tyylisiä kirkkoja Engeliltä löytyy useita, tästä blogista esimerkiksi aikaisemmin esitelty Alajärven kirkko, joka on tosin hieman suurempi. Vetelin kirkon rakennustöistä vastasi kirkonrakentaja Heikki Kuorikoski. Kirkko oli valmis 1939. Myöhemmin kirkonrakentajan poika Jaakko Kuorikoski rakensi viereen kellotapulin, vuonna 1959. Kirkko on järjestyksessä kolmas kirkko Vetelissä.

Kirkon paikasta ei oltu alunperin ihan yksimielisiä ja siitä kiisteltiin vuosikymmeniä. Kirkko rakennettiin pitäjän pohjoisosaan, Vetelinkylään, mutta jopa vielä 1920-1930 -lukujen taitteen peruskorjauksen yhteydessä keskusteltiin kirkon ja tapulin siirtämisestä 15 kilometrin päähän, Räyringin kylään. Viimeksi kirkkoa korjattiin vuosien 2006-2008 -aikana.

Taidemaalari Johan Backmanin maalaama alttaritaulu vuodelta 1751, on peräisin edellisestä kirkosta. Urkuja on kirkossa kahdet; 27-äänikertaiset vuodelta 1939 parvella ja 11-äänikertaiset kirkon kuorissa vuodelta 1979. Molempien rakentaja on Kangasalan urkutehdas.

Osoite: Torpantie 130, Veteli
2 kommenttia:

  1. Todella kaunis kuva kauniista kirkosta. Sinun näistä kirkkoesittelyistä voisi koota "Suomen kirkot" kirjan. Ihanaa joulunodotusta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!