keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Menneisyyden ongelmat

Löytyi lisää heinäseipäitä. Tämä kuva samalla ilmentäköön sitä, miten vielä pari-kolme vuosikymmentä sitten kun kaikki kuivaheinä kuivatettiin seipäillä,  heinänkorjaaja oli täysin luonnon armoilla. Pilvien tummuudesta päätellen tässä on kohta helposti kyseessä II-laadun heinätuote, ehkä jopa III-laatuinen.

Luulen, että hevosia varten näitä heiniä on seipäille kuivumaan laitettu. Nykyisessä karjataloudessa tämä on historiaa. Onneksi, sanoo varmasti moni viljelijä.


7 kommenttia:

 1. Tummanpuhuva taivas. Kaunis kuva.

  VastaaPoista
 2. Nostalginen olo tuli, muistan hyvin kun lapsena piti heinäntekoon osallistua. Tosiaankin, kuivaheinää pitää olla hevosille.
  Hieno kuva!

  VastaaPoista
 3. Pahaltahan tuo ilma näyttää, mutta ovathan ne seipäillä jo. Kyllä ne siinä hyvänä säilyvät, jos ei sade viikkokausia kestä, kuten v. 1998, jolloin yritimme seipäillekin nostaa, kun muukaan konsti ei onnistunut. On meillä kuivumassa (tai kastumassa) nytkin iso pelto. Poutaa toivotaan. Hevosmiehet hakevat talvella, jos hyvää saadaan. Kelpaavat ne lehmillekin ainaisen tuorerehun lisäksi. Korsirehun syöjiähän ne ovat, savannien asukkaiden sukua! (Saa nähdä, saanko tämän kommentin menemään, kun ei tahdo aina onnistua, kun sinne yritän?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut. Hyvä että ovat seipäillä. Maassa jos ovat, paljon hankalampi juttu. Hienoa jos vielä seipäillekin heinää laitatte. Toivotaan poutaa. Ja kyllähän nämä kommentit yleensä perille silti tulee, yleensä minulla on vain se ennakkomoderointi käytössä :-) Kiitos kommentista Nummentonkija.

   Poista
 4. Siellä se nykypäivä kurkistelee ladon kulmalla heinämunien muodossa. Hienosti tunnelma välittyy kuvasta ja kun tarkkaan katselee niin koivut on hieman vasemmalle vinksallaan tuulen voimasta. Kohta sataa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksestasi, JPK. Täytyy korjata, kun taisin kommentissani antaa väärän käsityksen. Ei meilläkään enää heiniä lapoteta. V.1989 oli viimeinen, kun sitä yritettiin, mutta ei onnistunut sekään, kun jatkuvasti satoi. Meillä oli paalattu jo vuosia ennen sitä. Teemme pieniä paaleja kuivaa heinää ja siinäkin käytetään menetelmää, jossa niitä ei tarvitse paljoa nostella. Minä en enää heinätöihin joudu. Ehdin kyllä tehdä niitä "lappoita" vuosikymmeniä ja minusta se oli mukavaa työtä, jos heinät olivat sopivan keveitä ja ilma hyvä. Latoon ajo oli paljon raskaampaa. Enää en jaksaisi. (Tuli nyt liian pitkä juttu, kun lopulta opin ton Google.homman!) Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!