lauantai 20. heinäkuuta 2013

Maalahden kirkko

Kirkkoesittelyissä pysymme edelleen maamme Länsirannikolla. Viime viikolla oltiin Korsnäsissä. Nyt Maalahdessa Korsnäsin naapurikunnassa. Lähes täysin Ruotsinkielisellä alueella ollaan edelleen. Alueella, josta löytyi upeiden merellisten maisemien lisäksi monta toinen toistaan kauniimpaa kirkkoa, jotka olivat vielä kaiken lisäksi kohtuullisen lähellä toisiaan. Seuraavaksi siis upeasti korkealla mäellä näköalapaikalla sijaitseva Maalahden kirkko.

Italialaissyntyisen, sittemmin maahamme muuttaneen ja täällä merkittävän arkkitehtiuran luoneen Carlo Bassin piirtämä uusklassinen puukirkko valmistui vuonna 1829. Pohjamuodoltaan se on tasavartinen ristikirkko. Tämä nykyinen kirkko on järjestyksessä Maalahden kolmas kirkkorakennus.

Empiretyylinen kellotorni valmistui vuonna 1832 arkkitehti Carl Ludvig Engelin piirustusten mukaan. Sen risti kohoaa 44 metrin korkeuteen merenpinnasta ja näkyy kaakkoon 10 kilometrin päähän.

Kirkon alttaritaulu on taidemaalari Alexandra Såltinin maalaama. Urut ovat Hans Heinrichin urkurakentamon vuonna 1969 rakentamat, ja niissä on 22 äänikertaa. Urkujen fasadi on peräisin kirkon edellisistä, Zachariassenin urkutehtaan vuonna 1875 -rakentamista uruista.


Osoite: Malax Kyrktået 2, Malax

9 kommenttia:

 1. Aika isoja kirkkoja on kohtuullisen pieniinkin pitäjiin rakennettu. Tosin väkeä on kertynyt isommilta alueilta, mutta siltikin.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Tuolla Vaasan tienoon rannikolla ja saaristossa on uskomaton määrä kauniita kirkkoja ja merelliset maisemat muutenkin todella upeita! Koukkuun jäin heti kerrasta. Kannattaa käydä katsomassa ihan itse kunkin, pettymystä tuskin tulee. Kiitos Tillariina kommentista ja hyvät viikonloput sinullekin:)

  VastaaPoista
 3. On tämä kyllä mielenkiintoinen kuvasarja. Kuten olen aikaisemminkin sanonut, niin ei kahta samanlaista kirkkoa. :) Montako prosenttia olet kuvannus Suomen kirkoista arviosi mukaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, erilaisia ovat kaikki. Nelisensataa kirkkoa suurin piirtein on tullut kuvattua. Jonkun lähteen mukaan kirkkoja maassamme olisi noin 830. Huomaan että kuvausmatkat alkavat käydä pitkiksi, kun kaikki lähitienoo on kuvatu jo aikoja sitten:) Kiitos Pasi!

   Poista
  2. No huh-huh, melkein jo puolet kuvattu. Tervetuloa tänne savommaalle kuvausreissulle!

   Poista
  3. Kiitos vaan kutsusta. Se on hienoa seutua! Ehkä vaikka ensi kesänä..

   Poista
 4. Kauniita kirkkoja tällä seudulla, tämä kun myös edellinen Kornäsin kirko on oikeita pieniä taideteoksia.

  VastaaPoista
 5. Komea kuva kirkosta. Vaan mikä on tuon kivimuurin tarkoitus?

  VastaaPoista
 6. Kiitos Orvokki ja Harry! En ole varma, mutta jonkinlainen muistikuva olisi, että tuo kivimuuri liittyi tuohon sankarihauta-alueeseen.. Jonkinlainen muistomerkki? Mutta tosiaan ihan varmasti en enää muista.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!