sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Kampin Hiljaisuuden kappeli

Helsingin Kamppiin Narinkkatorin laidalle valmistui vuonna 2012 niin erikoinen rakennus, että se sai varmasti monet hieraisemaan silmiään. Tämä itse asiassa melkoinen puurakentamisen mestarinäyte on täysin ikkunaton ja muotoilullisestikin niin omintakeinen, että monelle ehkä tulee mieleen kurkata sen sisäpuolellekin mitä sieltä oikein löytyy. Mielenkiinnon herättäminen varmaan lienee tarkoituskin.

Kappelin suunnitteli kolme arkkitehtiä; Kimmo Lintula, Niko Sirola ja Mikko Summanen. Sen muodot ovat saaneet osakseen laajaa huomiota jopa ulkomaita myöten. Se on vähän kuin Nooan arkki, tosin ilmeisesti kuitenkin alkuperäisversiota pienempi. :) Katsotaan sisälle.

Sisälle astuttaessa alkaa selvitä rakennuksen nerokkuus. Tervaleppälankuilla verhottu sisätila kätkee ympäröivän kaupungin äänet hyvin tehokkaasti ulkopuolelleen. Samaa ideologiaa palvelee ikkunattomuus. Tunnelma on hyvin rauhoittava ja ympäröivä akustiikka sellainen, että selvästi kappelissa ollaan.

Nimen omaan rauhoittumiseen tämä kappeli itse asiassa rakennettiinkin. Kappeli on Helsingin Ev. Lut. seurakuntayhtymän omistama, mutta mitään suurempimuotoista kirkollista toimintaa siellä ei järjestetä. Tila on tarkoitettu pelkästään hiljentymiseen, mikä varmasti on monesti kaupungin hälinässä ihan tarpeen. Pieniä rukoushetkiä ja muita hiljentymisiä järjestetään kuitenkin säännöllisesti. Hyvän akustiikan johdosta kappelissa järjestetään myös pienimuotoisia konsertteja. Esim. kasteisiin ja vihkimisiin tilaa ei sen sijaan käytetä. Kappelin aukioloaikoina paikalla on seurakuntien ja sosiaalihuollon työntekijöitä.

Kampin kappeli on varmasti sellainen erikoisuus, että se herättää huomiota ohikulkijoissa. Jo ensimmäisen puolen vuoden kuluessa sen avautumisesta, sitä kävi katsomassa yli 50 000 henkilöä. Tätä kannattaa käydä katsomassa jos paikalle osuu. Kappeli sijaitsee osoitteessa Simonkatu 7. Pääsääntöisesti kappeli on ollut avoinna joka päivä klo 10-18. Aukioloajat kannattanee kuitenkin tarkistaa aina esim. kappelin facebook-sivuilta.
8 kommenttia:

 1. On vaikuttavan näköinen ja kokoinen, ja kun vielä tukkii "sisäänkäynnin" Narinkkatorille, niin ei ihan kaikkein paras paikka. Nyt kun vielä rakennetaan ympäristöä, on aika ahdasta..... Olen ollut sisällä, mutta siellä on isot kyltit, ettei kuvaaminen ole sallittu. Ehkä silloin sai, kun se avattiin. Kuinka sinä onnistuit - salaako?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Orvokki. Silloin kun viime kesänä pikaisesti tuolla kävin, en nähnyt ainotatakaan kuvauskieltokylttiä. Periaatteessa en ymmärrä, miksi kuvaamista tuollaisessa paikassa rajoitettaisiin varsinkin, jos kuvassa ei ole ihmisiä. Ehkä silloin avajaisten aikaan sitten tilanne oli toinen... Käypäs katsomassa!

   Poista
  2. Tarkistin vielä asian: Nykyisin kappelin sisätiloissa saa valokuvata, mutta jos kuvissa näkyy henkilöitä, niitä ei saa tunnistaa. Joten ei muuta kuin kameran kanssa näillä ehdoilla kappeliin!

   Poista
 2. Kiitos tiedosta. Olen nyt monta kertaa - hmmm.. siis parina päivä kulkenut edestakaisin tämän ohitse, mutta enpä ole vielä sisään mennyt. Kotimatka kun koittaa, niin haluan mennä nopsaan bussiin. Itse asiassa, se olla jöllöttää paikallaan just siinä missä on, eikä sitä enää juuri näe. Paitsi nyt kun Rexiä rakennetaan uuteen uskoon, niin tää kappeli on ihan keskellä kapeaa kulkuväylää..:)

  VastaaPoista
 3. Minun silmääni tuo rakennus ei hivele. Mutta tuijottamaan sitä jäin, kun ensi- ja sen ainoan kerran olen nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onhan sekin jokin arvo ja itse asiassa aika suurikin! Erikoinen ulkokuori voi herättää mielenkiinnon. Kiitos Aimarii.

   Poista
 4. Onpa mielenkiintoisen näköinen rakennus ainakin ulkoapäin katsottuna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se varmasti yksi puutyön mestarinäyte, oli sitten siitä ja sen muodoista muuten mitä mieltä tahansa. Mielenkiinnon se ainakin herättää. kiitos Ronja.

   Poista

Kiitos kommentistasi!