sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Ähtävän kirkko

Ähtävä oli vuoden 1976 -lopuun asti itsenäinen pieni kunta Pohjanmaalla. Vuoden 1977 -alusta se liitettiin ensin Pietarsaaren maalaiskuntaan ja sen lakattua vuonna 1990, Ähtäväläiset ovat kuuluneet Pedersören kuntaan. Ähtävän pieni puukirkko on nykyisin puolestaan yksi Petarsaaren seudun seurakuntayhtymän kirkoista.

Ähtävän kirkon rakensi Matti Honka vuonna 1770. Kirkko näyttää ulkopuolelta hyvin pieneltä, sen vuoksi suhtaudun pienellä varauksella tietoon, jonka mukaan sisälle mahtuisi peräti 500 ihmistä. Ennen vanhaan nämä mittaukset olivat joskus hieman optimistisia ja myös mittoina käytettävät ihmiset olivat pienikokoisempia. 300 henkilöä tuntuisi jotenkin realistisemmalta...

Kirkkoa on historian saatossa muuteltu vähäisissä määrin. Ainakin sisäänkäyntien jatkeena olleet asehuoneet, eli matalammat kylkiäiset on jossain vaiheessa poistettu. Sääli, etten päässyt sisälle kuvailemaan, sillä kirkoa pidetään sisältä "poikkeuksellisen hienona". kirkkosali on sekoitus rokokoota, myöhäisbarokkia ja uusklassismia.

Vuonna 1779 -valmistunut tapuli seisoo koeasti kirkon vierellä......ja vielä komeampana seisoo tapulin vierellä "vaivaisukko", joka ei välttämättä kovin vaivaiselta näytäkään! Joskus näiden ukkojen yläpuolella on raamatun sanat "Joka köyhää armahtaa, se lainaa Herralle." Jotenkin tässäkin tapauksessa itselleni tuli tunne, että tuo "herralle" lainaaminen saattaa hyvinkin pitää paikkansa, komeat on ainakin uloskäynnit tällä herralla. Itse asiassa paljon komeammat kuin tavallisella kirkkoon saapuvalla rahvaalla. :)

Kirkko ei ole mukana Tiekirkko-ketjussa. Harmi, sen kehuttu sisäpuoli olisi ollut mielenkiintoista nähdä. Kirkko löytyy osoitteesta Ähtäväntie 240.


2 kommenttia:

  1. Soma pieni kirkko. Mutta vaivaisukko on komea ja salskea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä itsellänikin kävi mielessä, että esittääkö vaivaisukko 1700-luvun seurakunnan rikkainta talollista. :) Yleensä nämä ovat huomattavasti "vaivaisempia". Kiitos Orvokki kommentista.

      Poista

Kiitos kommentistasi!