Pohjois-Pohjanmaalla, entisen Himangan kunnan aluella joka nykyisin kuuluu Kalajoen kaupunkiin, on perinteinen puinen ristikirkko. Itseäni kiinnitti kirkkoa lähestyessäni eniten huomiota sen ulkoväri. Keltaisia kirkkoja on hyvin paljon, mutta niitä, joissa väri on näin voimakkaana, on huomattavan harvassa.
Kuvassa kirkko näyttää suuremmalta, kuin mitä se todellisuudessan onkaan. Istumapaikkoja löytyy sisältä 500 henkilölle. Vuonna 1794 valmistunut kirkko on ensimmäinen kirkko Himangalla.
Kirkon suunnitteli maineikas ja tuottelias kirkonrakentaja Jacob Rijf. Pohjamuodoltaan se on tasavartinen ristikirkko. Vuonna 1897 suoritetuissa korjaus- ja muutostöissä kirkon keskustornia korotettiin ja samalla ikkunoiden yläosat muutettiin suipoiksi. Tämä teki kirkon olemuksesta korkeamman ja hivenen uusgoottilaisen. Viimeisin korjaus kirkolle tehtiin vuonna 2010.
Tapulissa on yhtymäkohtia Kalajoen kirkon puiseen kellotapuliin. Sen rakentaja on ilmeisesti jäänyt historian unhoon. Tapuli valmistui vasta vuonna 1823 kirkon viereen.
Viime viikon kirkon esittelyssä otin esille komean ja yllättävän varakkaan näköisen vaivaisukon. Eipä tämän Himangan kirkonkaan vaivaisukko kovin vaivaiselta näytä, vai mitä olet mieltä. "Joka köyhää armahtaa, se lainaa Herralle", lukee ukon yläpuolella. Saisikohan ukolta kohtuukorkoista lainaa, olisi ehkä pitänyt kysyä. Onkohan tapuli vaivaisukon rakennuttama tai lahjoittama kun rakentajasta ei ollut mainintaa? Oli miten oli, kirkon pääovella on ainakin komeasti pukeutunut herrasmies toivottamassa saapujat tervetulleiksi.
Nykyisin Himangan kirkko on mukana tiekirkko-ketjussa, joten sen sisällekin pääsee satunnainen matkaaja tutustumaan. Tosin silloin kun itse kolme vuotta sitten nämä kuvat kauniina kesäiltana otin, kirkon ovet olivat tiukasti kiinni.
Osoite: Huhdantie 13, Himanka, Kalajoki
Keltainen on kiva väri kirkoissa. Ja taas on vaivaisukko. Niissä kirkoissa, joissa itse olen käynyt (lähinnä Etelä-Suomi ja Joensuun seutu), ei moista ukkoa ole. Onko se enemmän tapa Länsi_Suomessa?
VastaaPoistakiitos Orvokki. Viavaisukkoja löytyy vanhoista kirkoissa ympäri Suomen, mutta eniten niitä on Pohjanmaan kirkoissa. Näin varakkaan näköinen vaivaisukko sen sijaan on melkoinen harvinaisuus sielläkin. :)
Poista