lauantai 21. maaliskuuta 2015

Vihannin tsasouna

Tällä kertaa esittelyssä ei ole varsinainen kirkko, vaan tsasouna. Se tarkoittaa ortodoksista rukoushuonetta. Vaikka tsasounia meiltä löytyykin monta kymmentä, niistä enin osa sijaitsee itä-suomessa, jolloin muualla maassamme tällainen tsasouna on harvinainen näky.

Monissa tsasounissa keskeinen tyylipiirre on kuvan tsasounan kaltainen ns. huvimajatyylinen torni. Sen huipulla oleva risti on ortodoksiristi, eli siinä on kolme poikkipuuta, joista alin vinottain. Tästä tsasounasta tornista löytyy ihan oikea kirkonkellokin. Toinen tornityyppi on ortodoksiperinteen mukainen ns. sipulihuipputyyppinen.

Vihannin tsasounan omistaa Oulun ortodoksinen seurakunta ja se vihittiin käyttöön vuonna 1987. Tsasouna sijaitsee Vihannin keskustaajaman kohdalla Vanhan Ouluntien varressa hautausmaan vieressä.

On mielenkiintoista huomata, miten sinänsä pieni osa rakennusta, torni, muuttaa sen koko olemuksen kirkkomaisempaan suuntaan. Ilman tornia tämä olisi ihan tavallisen näköinen hyvilamainen rakennus, eikä varmaankaan herättäisi sen kummempaa huomiota ohikulkijoissa. Nyt sen pihapiirissä moni uteliaisuuttaan poikkeaa, minkä ainakin helteisenä kuvauspäivänä saatoin huomata.

Osoite: Vanha Ouluntie 26, Vihanti


8 kommenttia:

 1. Kiva tsasouna (ennen kuullutkaan koko sanaa :). Voin hyvinkin kuvitella näitä löytyvän pääosin Itä-Suomesta, onhan siellä Karjala rajan takana...
  Torni todella antaa uskonnollisen silauksen tälle huvilamaisuudelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, noita löytyy Itä-Suomesta paljon. Tästä blogistani löytyy toinenkin tsasouna, Haapaveden tsasouna. Löytyy haulla. Vilkaisepa sitäkin. Kiitos Orvokki kommentista.

   Poista
 2. Schöne kleine Kapelle.

  Gruß
  Noke

  VastaaPoista
 3. Jälleen näytillä kaunis rakennus upeassa luonnon ympäristössä. En muuten ole koskaan käynyt tuollaisessa tsasoinassa, vaikka olen kyllä tiennyt niiden olemassa olosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään sisällä käynyt. Olisi varmasti ihan mielenkiintoista mutta luulen, että nuo ovat yleensä lukittuina, kesälläkin. Kiitos kommentista Katinka!

   Poista
 4. Ajattelen noin myös, jos torni puuttuisi, niin koko rakennus kävisi vapaa-ajan asunnosta.
  Kaunis on ja erittäin kauniilla paikalla.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!