perjantai 27. maaliskuuta 2015

Koskenpään kirkko

Koskenpään kirkko on Jämsän seurakunnan pieni sivukirkko Koskenpään taajamassa. Koskenpää oli itsenäinen kunta vuoden 1969 alkuun saakka, jolloin se liitettiin Jämsänkoskeen. Jämsän ja Jämsänkosken yhdistyttyä vuonna 2009 kirkosta tuli yksi Jämsän Luterilaisen seurakunnan kirkoista.

Koskenpään kirkko rakennettiin verraten pitkänä ajanjaksona, vuosina 1896-1902, mutta vasta 1911 se oli täysin valmis. Tähän olivat syynä taloudelliset seikat. Kirkko rakennettiin huomattavalta osin lahjoitusten turvin.

Kirkon suunnitteli rakennusmestari Erkki Allenius. Tyylillisesti se edustaa ns. kertaustyyliä ja tästä nimenomaan uusgotiikkaa, joka oli tuolloin hyvin muodissa kirkkojen rakentamisessa.

Arkkitehtoonisesti kirkko on torniton pienin sivusakaroin varustettu pitkäkirkko. Kirkon pihapiirissä sijaitsee pieni yhdellä kellolla varustettu tapuli vuodelta 1904.

Kirkossa on noin 300 istumapaikkaa. Urut ovat Kangasalan urkutehtaan vuonna 1962 valmistamat ja niissä on 12 äänikertaa. Alttaritaulu on taiteilija Aukust Koiviston maalaama ja vuodelta 1915.

Osoite: Petäjävedentie 5, Koskenpää, Jämsä


6 kommenttia:

 1. Tämä kirkko on tuttu =). Vanhempani asuvat Koskenpäällä. Olen istunut tuossa kaunissa pikkuisessa kirkossa monet jouluhartaudet, hautajaiset ja häät.

  VastaaPoista
 2. Se on mukava, että näitä vanhoja kauniita kirkkoja on paljon jäljellä.
  Aika pieneltähän näyttää.
  Kaikki halukkaat mahtune kuitenkin sisälle.

  VastaaPoista
 3. Koskenpäätä en olisi osannut kartalle sijoittaa, vaan nyt tiedän.
  Minua viehättävät myös kirkon ikkunat.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!