lauantai 7. maaliskuuta 2015

Pohjaslahden kirkko

Pohjaslahti on entinen kunta Pirkanmaalla. Nykyisin se kuuluu Mänttä-Vilppulaan. Pohjaslahdella sijaitsee erikoislaatuinen, sisä- ja ulkopuolelta valkoiseksi rapattu tiilikirkko idyllisten, peltomaisemia halkovien pikkuteiden takana.

Kirkko sijaitsee korkeahkolla mäellä, mutta muistikuvani mukaan se ei kuitenkaan näy sieltä - ainakaan kesäaikana - erityisen hyvin ympäröivän metsän vuoksi. Voisi luonnehtia, että se saa olla omassa rauhassaan.

Pakostakin tässä kiinnittää huomionsa varsin erikoislaatuiseen kellotorniin. Vai onko se sittenkään kellotorni? Se on! Mutta siellä on paljon muutakin: Tämän tornin ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee Kirkon eteinen, toisessa kerroksessa urkulehteri (!), josta avautuu näkymä alas kirkkosaliin, kolmannessa kerroksessa 60-paikkainen seurakuntasali, neljännessä kerroksessa kerhotilat ja ylimmässä, viidennessä kerroksessa kellohuone.

Tehokkaasti on tapui hyödynnetty. En todellakaan muista tavanneeni vastaavaa konstrukstiota koskaan aikaisemmin, vaikka olenkin kirkkoja kuvannut jo useita satoja. Tämän Pohjaslahden kirkon piirsi arkkitehti Kauno S. Kallio. Kirkko valmistui  vuoden 1931 -lopulla. Se on museoviraston suojelukohde ja edustaa aikansa näkemystä eräänlaisesta "monitoimikirkosta".

Istumapaikkoja kauniissa kirkkosalissa on 400 henkilölle. Jeesusta Getsemanessa esittavä alttaritaulu on Jyväskyläläisen taidemaalarin Urho Lehtisen maalaama. Hän on myös koristemaalannut saarnastuolin ja kirkon katon.

Pohjaslahden kirkko ei ole TIEKIRKKO-ketjussa mukana, mutta silti sitä pidetään auki kesäaikana. Kirkkoa kannattaa käydä katsomassa, jos tuolla suunnalla liikkuu. Ympäröivissä maisemissa on mahdollisuus myös luontokuvaukseen. Itsekin ikuistin tuossa pihassa pari oravaa, mutta jääköön ne kuvat nyt julkaisematta. Sitä paitsi kamerassa oli vallan vääränlainen objektiivikin kiinni... :)


Osoite: Pajamäentie 32, Pohjaslahti, Mänttä-Vilppula4 kommenttia:

 1. Ei ihan tyypillisen kirkon näköinen. Jos ei katso tornin päätyyn, niin melkeinpä voisi luulla, että kyseessä on viljamakasiini. Pääty viestii kyllä selvästi, että kirkko on kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aimarii. Kyllähän tuo aika erikoinen kirkkorakennus on.

   Poista
 2. Aika jännä kirkoksi. Ensimmäisenä tuli mieleen pieni luostari jossain Euroopassa.

  VastaaPoista
 3. Järeän näköinen kellotorni. Eihän tämä kauneimpia ole, mutta kestää katsella.

  Rauhaa henkivä ilmava kaunis ympäristö.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!