keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Kylmäkosken kirkko

Olin jo pitkään halunnut käydä kuvaamassa nimenomaan tämän kirkon. Siihen tuli mahdollisuus tänä kesänä ohikulkumatkalla. Tämä vuonna 1900 valmistunut kansallisromanttista tyyliä edustava edustava tiilikirkko tuli surullisen tunnetuksi vuonna 2011, jolloin kirkossa todettiin niin pahoja kosteusongelmia, että kirkko jouduttiin sulkemaan, mikä oli maassamme ainutlaatuista.

Tästä alkoi useita vuosia kestänyt seurakunnan piina. Kustannusarvio museoviraston suojeleman kirkon korjaamiseksi oli sen verran suuri, että jopa sen rapistumaan jättämistä pidettiin yhtenä vaihtoehtona. Onneksi erilaisten keräysten ja avustusten kautta asiat saatiin järjestettyä, sillä tämä kirkko olisi ollut liian upea käyttöä vaille jätettäväksi. Korjattu kirkko vihittiin uudelleen käyttöön kiirastorstaina 2014.

Tästä suunnasta H. R. Helinin suunnitteleman kirkon koko kauneus ei välttämättä tule parhaiten esille, mutta voimakkaan auringonpaisteen vuoksi en voinut soveltaa parhaita kuvakulmia. Esimerkiksi kuvan oikeassa päädyssä sijaitsevan pääoven yläpuolella on upea suuri ruusukeikkuna. Tuosta suunnasta katsottuna myös kirkon muhkeus olisi tullut paremmin esille.

Kirkko on siitä erikoinen, että sen torni ei sijaitse päädyssä kuten yleensä, vaan lähes keskellä sivuseinää. Kirkosta löytyy monenlaista mielenkiintoista yksityiskohtaa muotoilusta. Esimerkiksi tuo linnamaisen pyöreä erkkeri.

Tämä kirkko oli ainakin kuvauspäivänä jopa avoinna, joten sisäkuvatkin onnistuivat. Homeongelmat ovat nyt tiessään ja komea kirkko on jälleen täydessä käytössä. Huomaa katon erikoiset muodot ja tuplakäytävät kirkkosalissa!

Alttaritaulu on tamperelaisen kuvataiteilijan Matti Petäjän maalaama, ja se poikkeaa valtavirrasta voimakkaine väreineen.

Tässä näkymä alttarilta. 14+2 äänikertaiset urut valmistuivat kirkkoon Kangasalan urkutehtaalta vuonna 1933. Urkuparven lisäksi kirkossa on pieni sivuparveke.

Kylmäkosken kirkko on yksi kolmesta Akaan seurakunnan kirkosta. Se on hieno lisä maamme kansallisromanttisten kirkkojen joukossa. Se on myöskin arkkitehtoonisesti ilmeisen ainutlaatuinen, sillä vaikka olen itse kuvannut jo yli 600 kirkkoa, ei toista tähän verrattavaa ole tullut vastaan!

Osoite: Kylmäkoskentie 137, Akaa

8 kommenttia:

 1. En olis osannut arvata kirkon sisätilanäkymää ulkokuoren perusteella. Komia kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kaikin puolin erikoisuudessaan komea kirkko. Paljon komeampi oli kuin etukäteen olisin osannut ajatella!

   Poista
 2. Eine schöne Kirche auch wenn sie ganz anders ist gut das sie erhalten wurde.

  Noke

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. It is true. This church is special but beautiful.

   Poista
 3. Erikoisemman näköinen kirkon katto sisällä.
  Ei varmaankaan ollut halpa remontti.
  Hyvä kun saivat kunnostettua tämän näyttävän kirkon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tätä tosiaan tavanomaiseksi voi sanoa :) Hyvä että saatiin remontoitua. Itselläni kävi tuuri että satuin vielä pääsemään sisällekin.

   Poista
 4. Onpas kummallisen näköinen kirkko sisältä. Tosi erikoista arkkitehtuuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Se on harvinaista tyyliä, ulkoapäin kansallisromanttissävyinen. Sisällä taas on minun mielestäni selviä puujugendin piirteitä. Vertailukohteiksi sisätiloille voisi ottaa esimerkiksi Oulujoen ja Pyhännän kirkot.

   Poista

Kiitos kommentistasi!