maanantai 23. heinäkuuta 2018

Kalevan kirkko

Kalevan kaupunginosaan Liisankalliolle valmistui vuonna 1966 moderni kirkkorakennus. Muutamaa vuotta aiemmin kirkon rakentamiseksi järjestettiin arkkitehtikilpailu, jonka voitti Raili ja Reima Pietilän suunnitelma, jota kuitenkin pienennettiin 15 prosenttia alkuperäiskoosta.

Kirkko herätti valmistuessaan modernilla ulkonäöllään paljon keskustelua ja herättää sitä vielä tänä päivänäkin. Joskus sitä on pilkattu viljasiiloksi, joskus sielujen siiloksi tai Viljasen siiloksi sen edesmenneen kirkkoherran Paavo Viljasen mukaan. Joskus taas sen suuruudesta ja varsinkin korkeudesta johtuvia suuria lämmityskustannuksia on kauhisteltu...

...mutta yhtä kaikki, tämä kirkko on yksi vaikuttavimmista nähtävyyksistä mitä Tampereelta löytyy. Ellet usko, mene katsomaan ja myös sisäpuolelta. Pieneksi siinä itsesi tunnet.

Tässä näkymää pääovelta. Kirkkosalissa on kuoron istuimet mukaan lukien 1120 istumapaikkaa. Sen sisustus on kuttaaltaan Pietilöiden suunnittelema. Kirkkosali on pääovelta alttarille 50 metrin pituinen ja 30 metriä korkea. 41-äänikertaisten urkujen fasadi noudattelee samaa taivaita hipovaa arkkitehtuuria; sen korkeus on peräti 16 metriä! Kirkon jälkikaiku on katedraalimaisen pitkä, pisimmillään 10 sekuntia!

Varsinaista alttaritaulua ei kirkossa ole, vaan sen tilalla on suuri puuveistos "Särkynyt ruoko."
Kirkkosalin alapuolella kellarikerroksessa on huomattava määrä seurakunnan kokoontumistiloja, mm. useita seurakuntasaleja. Kirkko sisältää myös kappelin pienimuotoisia kokoontumisia varten.

Kirkko on rakennettu betonista ja päällystetty tiilillä. Jos kirkkoa tarkastelee ylhäältä päin, se on kalan muotoinen. Tämä taas on vanha kristillinen symboli. Katolla olevassa kellotornissa on kolme vaskikelloa, painoiltaan 1300, 840 ja 550 kg. Kalevan kirkon kellot lyövät Turun tuomiokirkon kellojen tapaan joka päivä kello kahdentoista lyönnit kaupunkilaisille.

Osoite: Liisanpuisto 1, Tampere
8 kommenttia:

 1. Tyylikäs linjakas kirkko!
  Upea valoinen kuva.

  Kieltämättä siilomaisuutta siinä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa kirkossa on tyylikäs yövalaistus. Vaikka muotoilusta voi olla tosiaan montaa mieltä, vaikuttava se on joka tapauksessa. Kiitos Liplatus kommentista.

   Poista
 2. Me gusta la foto de los bancos.. feliz verano.. un saludo desde Murcia.

  VastaaPoista
 3. Kalevan kirkko on todella upean näköinen sekä ulkoa että sisältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hieno omalla modernilla mahtipontisuudellaan. Ja kuitenkin sen tunnistaa heti kirkoksi modernista ilmeestä huolimatta.

   Poista
 4. Hyvin erikoinen ja vaikuttava on ulkoisesti tämä kirkko, ei ole perinteinen mutta kalan malli on hieno efekti ja nättihän se on sisältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ja minusta tuntuu, että tämän kirkon arvo on vasta ihan viime vuosikymmenien aikana ymmärretty.

   Poista

Kiitos kommentistasi!