torstai 15. syyskuuta 2016

TAMPERE! - Osa 15, Näsilinna

Tämän valtavan vuonna 1898 -valmistuneen palatsin rakennutti Finlaysonin kuuluisan tehtaanjohtajan Wilhelm von Nottbeckin poika Peter von Nottbeck. Alunperin rakennuksen nimi oli Milavida. Vaikka palatsi alunperin valmistuikin asuinrakennukseksi, sen rakennuttaja ei koskaan ehtinyt asua siellä heitä kohdanneiden traagisten onnettomuuksien vuoksi. Linna päätyi Tampereen kaupungin omistukseen vuonna 1905. Vuonna 1908-1998 siellä toimi Hämeen museo, joka vihdoin linnan peruskorjauksen jälkeen vuonna 2013 avattiin uudelleen nimellä Museo Milavida. Nykyisin museo on pienempi kuin silloin kun se käsitti koko rakennuksen.  Nykyisin rakennuksessa toimii museon lisäksi mm. Ravintola von Nottbeck ja Cafe Milavida.

Vuonna 1908 Vuoden 1918 kansalaissodassa linna toimi punaisten päämajana ja kohtasi taisteluissa suurta tuhoa. Tuhon jäljet ovat monin paikoin vielä nykyisinkin nähtävissä. Tarkalleen ottaen ne on haluttukin säilyttää. Linnan toisesta kerroksesta löytyy esim. seinän läpi menneen tykinkuulan tekemä aukko. Kerrokseen nousevien portaiden veritahrat on rekontruoitu nykyisin keinoin vastaamaan mahdollisimman hyvin vuoden 1918 ilmapiiriä. Linna sinänsä on sisältä ja ulkoa valtavan upea ja ehdottomasti käymisen arvoinen kohde Tampereella käydessä.

Osoite: Milavidanrinne 8

PS. auto kannattaa jättää Hämeenpuiston Särkänniemen puoleisessa päässä olevalle parkkipaikalle. Siitä pääsee kätevästi kävelyteitä Näsinkallion päälle, jossa linna sijaitsee.

6 kommenttia:

 1. dat ziet er geweldig mooi en goed onderhouden uit

  VastaaPoista
 2. En ollut kuullut tästä paikasta, laitetaanpa mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa pistää mieleen ja jopa käydä katsomassa! Kiitos Tillariina.

   Poista
 3. Nimenä hyvinkin tunnettu, eli aina Tampereeseen yhdistettynä, mutta enpä ole koskaan nähnyt sitä, en kuvina (tai en ole varma) enkä varsinkaan luonnossa. Tosi upea palatsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on valtavan upea. Sisältä ja päältä. Kiitos Orvokki.

   Poista

Kiitos kommentistasi!