lauantai 10. syyskuuta 2016

Kälviän kirkko

Kälviän kirkko muistuttaa ulkonäöllisesti hyvin paljon aikaisemmin tässä sarjassa esiteltyä Oulaisten kirkkoa. Kirkon tyylistä museoviraston sivuilla sanotaan, että se edustaa nikkarityyliä ja wikipediassa tyyliksi mainitaan uusgotiikka. Mielestäni tämä jälkimmäinen osuu oikeaan kun kirkkoa tarkemmin katsoo. Täysin uusgoottilaiseltahan tuo näyttää, ainakin omiin silmiini. Ja itse asiassa vielä tyylipuhtaammin kuin Oulaisten kirkko, joka tyylisuunta uusgotiikka on.

Kälviän kirkko valmistui vuonna 1905 paikkuntalaisen rakennusmestarin, Odert W. Renellin piirustusten mukaan. Tämä on hänen tunnetuin arkkitehtityönsä. Kirkko on järjestyksessä kolmas tällä samalla paikalla.

Alttaritaulu on Alexandra Såltinin maalaama ja vuodelta 1912. Taulu esittää kirkastusvuoren tapahtumia. Kirkossa on esillä myös Kälviän ensimmäisen kirkon Golgata-aiheinen alttaritaulu vuodelta 1729. Sen tekijä on Jacob Söderman. Kangasalan urkutehtaan rakentamat urut ovat 27 äänikertaiset. Niiden kaunis julkisivu on peräisin kirkon ensimmäisistä uruista.

Kirkossa oli kuvauspäivänä menossa julkisivuremontti, minkä tarkkaavainen katsoja varmasti kuvasta huomaakin.

Vieressä oleva tapuli on yksi kuuluisimmista puisista tapuleista, mitä maastamme löytyy. Tapulin rakennustyyli näyttää olevan hyvin erilainen kuin kirkon. Uusklassiselta se omiin silmiini näyttää - ja harvinaisen komealta sellaiselta. Tapuli suunniteltiin alunperin edellisen kirkon yhteyteen, sen piirsi Jacob Rijf ja se valmistui vuonna 1804. Epäilemättä tämä on hienoin kellotapuli, minkä olen itse kuvannut.

Pienellä mäellä sijaitseva kirkko ja sen tapuli muodostavat näyttävän maanmerkin kälviän keskustaa lähestyttäessä.

Kälviäntie 22, Kälviä, Kokkola


14 kommenttia:

 1. Mukavaa kun Kälviän kirkko pääsi blogiisi. Kaunis se on ja itselleni hyvin tuttukin. Monet perhejuhlat, ilosta suruun, on siellä vietetty ja serkkutyttö toiminut vs. kanttorina siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kaunis kirkko tuo on. Sääli kun oli tuo remontti, olisin muuten ehkä päässyt sisällekin. Kiitos Minttuli.

   Poista
 2. mooi om deze kerken zo mooi te onderhouden

  VastaaPoista
 3. On hieno kellotapuli ja ei oo kirkossakaan mitään vikaa! :) Oulaisten kirkko pitäisi kai muistaa, sillä vietin paikkakunnalla kesät lapsena...vaan en muista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla esittely on tulossa Oulaisten kirkosta vielä tänä syksynä lokakuussa. oikein sisäkuvien kanssa. Katsopa sitten, näyttääkö tutulta. :) Kiitos Tillariina.

   Poista
 4. Käytiin lapsuusaikaan muutama kerta vuodessa autolla Reisjärveltä Kokkolassa ja Kälviä on siinä matkan varrella. Isä kertoi usein ohi mennessä, että Kälviän tapulin piirustukset olisivat vaihtuneet jonkun toisen kunnan tapulin piirustuksien kanssa ja siitä erilainen ulkonäkö johtuu. Sanoi aina sen toisen paikkakunnankin, mutta enpä nyt muista minkä kunnan kanssa... Pienenä uskoin tarinaan, mutta en enää (ainakaan tämän postauksen jälkeen). :) Täytyypä kysäistä isältä parin viikon päästä kun mennään käymään, palataan asiaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pasi. Tämä piirustusten vaihtuminen on sitkeästi elävä urbaanilegenda, johon olen törmännyt kymmeniä kertoja eri kirkkojen ja kellotapulien kohdalla. Käytännössä tuo ei liene mitenkään mahdolista, tai sitten seurakunnissa on ollut todella huolimatonta väkeä niin luottamuselimissä, talousportaassa, rakennuksenvalvonnassa ja lukuisissa muissa instansseissa, jonka läpi piirustukset aina kiertävät. Tämän lisäksi täytyisi olla todella huolimaton seurakunta ja sen työntekijätkin, joita ei tippaakaan kiinnostaisi, millainen kirkko tai kellotapuli sinne tutulle kirkonmäelle on nousemassa. =DD.

   Poista
  2. Näin varmaan on, mutta hauska tarina joka tapauksessa. Hauskuus pitää tällaiset urbaanit legendat elossa.

   Poista
  3. Ehdottomasti. Ja hauskaa on myös, että tällaista tarinaa kerrotaan lähes aina, kun pienellä paikkakunnalla on suuri kirkko. Toisaalta surullista, että joissain seurakunnissa legendaan pohjautuen asia kerrotaan faktana, joskus ihan kirkon esitettä myöten.

   Poista
 5. Minunkin mielestä kellotapuli on näkemistäni tapuleista hienoin. Viimeksi toissa lauantaina ajoimme tästä ohi. Ei ollut vaivaisukko paikoillaan silloinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellotapuli taitaa olla jo remontoitu, siitä johtuu sen erilainen väritys kirkkoon verrattuna. Vai onko sitten toisinpäin? Hieno kirkko ja tapuli varsinkin joka tapauksessa. Kiitos Merja.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kyllä! Ja tapuli kruunaa kokonaisuuden! Kiitos Orvokki.

   Poista

Kiitos kommentistasi!