torstai 8. syyskuuta 2016

TAMPERE! - Osa 14. Satakunnansilta

Tässä näkymää eräältä kaupungin merkittävältä sillalta. Tämä 127 metriä pitkä Satakunnansilta rakennettiin vuosina 1897-1900. Siitä asti se on yhdistänyt Hämeensillan ohella Tammerkosken Itäpuolisen ja länsipuolisen Tampereen kantakaupungin toisiinsa. Myöhemmin kaupungin eteläpuolelle valmistui vielä Ratinansilta, mutta vasta 1950-luvulla... Viime vuosina Satakunnasillan liikenne on kasvanut olennaisesti sen jälkeen, kun Hämeenkadun itäpää rauhoitettiin busseille ja tulevalle raitiovaunuliikenteelle. Koska Hämeensillan kautta on nyt hankalampi ajaa, moni kulkee nyt tämän kautta Tammerkosken yli.

Etualla näkyvän Tammerkosken vasemmalla puolella oleva punatiilirakennus on Ympäristötietokeskus Moreenia. Sen katon takaa hieman pilkistää Tampereen korkein rakennus, 90-metrinen Sokos-hotelli Torni. Kuvan vasemmalla puolella näkyvä Frencellin entinen paperitehdas piippuineen on siitä merkittävä, että se oli lajissaan maamme ensimmäinen. Tehtaan erikoisen, kahdeksankulmaisen 61-metrisen piipun vasemmalla puolella siintää Sokos-hotelli Ilves, joka pitkään piti hallussaan Tampereen korkeimman rakennuksen titteliä. Moreenian takana näkyvät puut sijaitsevat Koskipuistossa, joka on kesäaikaan hyvin suosittu ulkoilualue ydinkeskustassa.

Tammerkoskeen yhdistyvät hyvin voimakkaasti Finlaysonin vuonna 1820 -perustetut tekstiilitehtaat. Vaikka tehdastoiminta päättyi 1990-luvun alkuvuosina, suurin osa historiallisista rakennuksista on säilytetty. Osalle on löydetty uutta käyttötarkoitustakin. Valtavissa, historiaa täynnä olevissa rakennuskomplekseissa sijaitsee edelleen Finlaysonin tehtaamyymäläkin!

6 kommenttia:

 1. Onpas hieno kuva. Kaunis kaide.

  VastaaPoista
 2. Kuvauksellinen sää on ollut. Hieno valo ja kontrasti kuvassa.

  Tuottoisaa seutua.

  Kerran olen tuolla käynyt, oli pilvistä.
  Harmitti kuvaamisen kannalta.

  VastaaPoista
 3. Todella kuvauksellinen paikka ja kaunis kaide. Hyvä kuvakulma. Onnistunut otos siis kaiken kaikkiaan =).

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista, teille kaikille. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!