lauantai 3. syyskuuta 2016

Sievin kirkko

Sievi on reilun 5000 asukkaan kunta Pohjois-Pohjanmaalla. Ensimmäisen kirkkonsa se sai jo 1650-luvulla.

Tämä nykyinen kirkko on jo järjestyksessä seurankunnan neljäs. Se valmistui vuonna 1861. Kirkon piirustukset laati lääninarkkitehti L. L. Lindqvist. pohjamuodoltaan se on päätytornillinen ristikirkko.

Kirkon sisälle avoinna olleesta sivuovesta astuessani kameran linssin eteen osuivat tapulinpuoleisen pääoven yläpuolella parvella olevat urkurakentamo Veikko Virtasen 23-äänikertaiset urut vuodelta 1977.

Kuten urkuparvelta otetusta kuvasta ilmenee, kirkkosali on yleisilmeeltään suhteellisen pelkistetty. Alttaritaulu on vuodelta 1913, sen maalasi taidemaalari A. Heinckell. Aikaisemmin sen tilalla oli suurikokoinen kullattu risti sinisellä pohjalla ja koko alttarirakennelma oli nykyistä koristeellisempi, hieman samantyylinen kuin saarnastuoli. Alttarin molemmilla puolilla olevat kynttilälampetit ovat peräisin vuodelta 1702.


Tiekirkko ajalla 28.6.-1.8. ma-pe klo 11-18 (tiedot vuodelta 2016)
Haikolantie 44, Sievi8 kommenttia:

 1. Vaikka on suht. vanha, niin on erilainen kuin muut kirkot. Ehkä se on tuo väritys, joka ei minun silmää oikein miellytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on värimaailmaltaan tosiaan hieman massasta poikkeava. Onko sitten lie värimaailma miten paljon muuttunut alkuperäisestä, sitä en tiedä. Kiitos Orvokki.

   Poista
  2. Aiemmin tuo alttariseinä oli aika tumma, punaruskea. Tästä vaaleasta tykkään enemmän. Pelkistetty on juuri oikea adjektiivi kuvaamaan Sievin kirkkoa.

   Poista
  3. Totta. Ja siinä on ollut eräänlainen "tiilikuviointi" myös. Tunnelmaltaan hyvin erilainen kuin nykyinen. Toisaalta ihan se alkuperäinen, goottilaistyylinen alttarirakennelma taisi olla vaalea ja hyvinkin koristeltu. Minkähän takia kokonaisuutta sitten lie joskus noinkin paljon yksinkertaistettiin. Mene ja tiedä. Kiitos Merja kommentista.

   Poista
 2. Olet näköjään vieraillut täällä Pohjois-Pohjanmaalla, kiva! Reilu vuosi siten myrsky kaatoi vanhan ison kuusen kirkkopihasta. Tuota mastoa ei olisi pitänyt tehdä noin lähelle kirkkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, eikä rajoitu kuvausmatkat Sievin korkeudelle, huomattavasti ylemmäskin mamme kartalla on joskus menty. Kuvia on jossain vaiheessa kirkoista tulossa.:) Kiitos Merja kommentista ja täydennyksistä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!