lauantai 28. toukokuuta 2016

Raahen Pyhän Kolminaisuuden kirkko

Tämänkertainen kirkkomme on Raahen vuonna 1912 -valmistunut hieno Pyhän Kolminaisuuden kirkko. Raahen edellinen kirkko oli valmistunut 1600-luvulla ja se oli siltä osin hieman erikoisempi ikäluokkansa edustaja, että se oli puukirkko. Tuo kirkko säilyi jopa vuoteen 1908, jolloin se tuhoutui tulipalossa. Seuraavaksi kirkokseen Raahelaiset halusivat kirkon, joka ei niin vain pala. Valinta oli siis kivi.

Arkkitehti Lars Stenbäck teki hienoa työtä ja punagraniitista pääosin tehty kirkko valmistui vuonna 1912. Rakennustaiteellisesti se edustaa kansallisromantiikan ja jugendin synteesiä, mikä oli yleistä Stenbäckin myöhäisemmissä kirkoissa. Kirkko näyttää kuvassa yllättävän pieneltä, mutta se on optinen harhavaikutelma. Katsotaanpa sisälle.

Tässä yleisnäkymä urkuparvelta. Hieno saarnastuoli on rakennettu edellisen kirkon historiallisesti arvokkaan saarnastuolin kaltaiseksi. Alttaritaulu on nimeltään "Jeesuksen kanssa myrskyssä" ja taiteilijaprofessori Eero Järnefeltin vuonna 1926 -maalaama.

Kirkkoon mahtuu istumaan 580 henkilöä. Parvekkeet kiertävät alttariseinää lukuun ottamatta koko kirkkosalin. Kirkon sisätilat palautettin alkuperäiseen, Lars Stenbäckin suunnittelemaan asuun vuosien 2011-2012 -peruskorjauksessa.

Urkurakentamo Martti Porthan Oy:n rakentamat urut vuodelta 2013 edustavat Saksalaista Fridrich Ladegastin 1800-luvun loppupuolen urkutyyliä.

Kirkkolaiva, jota sanotaan myös votiivilaivaksi on yleinen näky varsinkin rannikon kirkoissa. Tämän kirkon laiva on vuodelta 1990 ja sen valmisti raahelainen Olavi Pelkonen. Kattokruunut on takonut niin ikään raahelainen taidetakomo A. F. Westman ja niissä on muotoja laivan reelingeistä.

Kirkon tornin huippu kohoaa 56 metrin korkeuteen. Ulkoseinistä löytyy monenlaista muotoa ja kiven käyttöä.


Kirkkokatu 10, Raahe








8 kommenttia:

  1. Komea jyhkeä kirkko. Katsoin seinän ensin tiileksi, onkin graniittia.
    Sisältä vastakohtaisesti kevyet kauniit värit.

    Kiitos kirkkojen esittelystä. Suomessa on paljon upeita kirkkoja.
    Mukavaa kesää Sinulle JPK!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liplatus. Ei blogi silti ihan koko kesän ajaksi lopeta, vaikka tämä sarja tauolla onkin. Maastamme löytyy todella monta hienoa kirkkoa ja se on mukavaa, että kirkkoarkkitehtuuri on meillä hyvin moni-ilmeistä, mikä ei ole itsestäänselvyys monessa maassa.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti. Käy joskus katsomassa jos tuollapäin liikut. Tuo on kesäisin ihan hyvin aukikin. :)

      Poista
  3. Oman kylän kirkko saman suunnittelijan käsialaa. Samoja tunnistettavia piirteitä molemmissa kuin myös rakennusmateriaali.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos marliska. Stenbäckiltä löytyy monta komeaa kirkkoa.

      Poista
  4. Jostain syystä tämä upea kirkko on jäänyt katsastamatta vaikka anoppilassa naapurikunnassa vähän väliä vieraillaankin... Hyvä vinkki, täytyypä käydä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa todellakin käydä. Ja kameran kanssa! Tiekirkko kun kesäisin on, tuonne pääsee hyvin sisälle arkipäivinäkin. Kiitos Pasi.

      Poista

Kiitos kommentistasi!