lauantai 21. toukokuuta 2016

Kurikan kirkko

Kurikan pyörökeskeinen ristikirkko muistuttaa kauempaa katsottuna hyvin paljon maineikkaan Engelin suunnittelemia kirkkoja. Lähemmäs käveltäessä huomaa sen olevan kivirakenteinen, mikä ei Engelin kirkoissa ollut ollenkaan tavallista. Tosin muutama kivikirkkokin häneltä löytyy. Tässä blogissa näitä edustaa aiemmin esitelty Nokian kirkkoMyös Helsingin tuomiokirkko on kivirakenteinen, mutta tyyliltään muutenkin erilainen.

Kurikan kirkko rakennettiin vuosina 1845-47 ja sen piirustukset laadittiin Helsingin intendenttikonttorissa. Siinä laitoksessa, missä Engel toimi johtajana vuoteen 1940 -saakka. Hän ehtikin laatia kirkon alkuperäiset piirustukset, mutta sen muotoihin myöhemmin vaikutti huomattavan suuressa määrin rakentaja, Erkki Kuorikoski. Tämän vuoksi kirkkoa pidetäänkin Kuorikosken suunnittelemana. On mahdollista, että kirkon rakentaminen kivestä oli nimenomaan Kuorikosken idea. Kirkon kattoon on kirjoitettu sanat: Keisari Nicolai I:sen aikana, on tämä Herran Huones Rakettu W: 1847. Erik Kuorikoskelta.”

Istumapaikkoja kirkossa on 1000 henkilölle. Kaksiosainen alttaritaulu on ruotsalaisen taidemaalarin, Johan Zacharias Blackstadiuksen, maalaama ja peräisin vuodelta 1857. Sen toisessa osassa kuvataan Jeesuksen ristiinnaulitseminen, toisessa ehtoollisen asettaminen. Kirkon sivusakarasta löytyy myös edellisen kirkon alttaritaulu, jonka tekijä on jäänyt meille tuntemattomaksi.  Urut rakensi Kangasalan urkutehdas vuonna 1965. Soittimessa on 36 äänikertaa.

Kirkon vierellä oleva puinen kellotapuli on kirkonrakentaja Salomon Köhlströmin suunnittelema ja se valmistui jo edellisen kirkon yhteyteen vuonna 1794.


Kurikantie 13, Kurikka

2 kommenttia:

  1. Kaunis kirkko. Ja erikoista, että kiviseinät on maalattu keltaiseksi - tai minusta ainakin on erikoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa ne on keltaiseksi maalattu tuossa esittelyssä mainitsemassani Nokian kirkossa myös. Lisäksi muuten ainakin Oulun tuomiokirkossa on sama ratkaisu ja Kiuruveden kirkossa myös. :) Että joitakin löytyy, mutta eihän se kaikkein yleisin ratkaisu silti taida olla. Kirkko on kaunis, vaikkakin sisältä se on aika pelkistetty. Kiitos Orvokki kommentista.

      Poista

Kiitos kommentistasi!