lauantai 14. toukokuuta 2016

Kannelmäen kirkko

Kannelmäen kirkko Helsingissä on hyvin erikoinen kirkkorakennus. Ulkonäöllisesti se on hyvin moderni, mutta se edustaa modernilla tavalla perinteitä enemmän kuin kuvittelisikaan. Sen muotoihin kätkeytyy symboliikkaa ja sijaintiin merkillisiä asioita. Katsotaan tarkemmin.

Kirkon muodoista kerrotaan www.helsinginkirkot.fi -sivustolla seuraavaa:

"Kannelmäen 1968 valmistunut kirkko muistuttaa ilmestysmajaa, israelilaisten pyhäkkötelttaa, joka kevytrakenteisena oli valmis otettavaksi mukaan ja pystytettäväksi uuteen, hedelmällisempään paikkaan. Muodollaan se puhuu entiseen takertumista ja paikalleen juuttumista vastaan."

Mielenkiintoinen tarina. Toisaalta kirkko taas pitäytyy arkkitehtoonisesti hyvinkin vanhaan ja nimen omaan paikalleen asettumiseen siltä osin, että sen muodon voi nähdä myös pyramidina. Meiltä löytyy myös toinen ns. pyramidikirkko, Hyvinkään uusi kirkko. Aikoinaan, tuhansia vuosia sitten, oli tärkeää, että pyramidit rakennettiin pääilmansuuntien mukaan, esimerkiksi, pohjoinen-etelä -akselille. Google mapsista ilmenee, että suoraan pohjoiseen lähdettäessä Hyvinkään kirkko sattuu juuri samalle akselille tämän kirkon kanssa! Uskomaton juttu. Löytyykö lähistöltä vielä kolmas pyramidi? Ei löydy, "uskomaton juttukaan" ei jatku loputtomiin. :)

Samanlaiset, todella vanhaan aikaan viittaavat symbolit jatkuvat kirkon sisätiloissa; Alttaritaulun korvaa 31 metriä (!) leveä lasimosaiikkityö, elämänpuu, joka käsitteenä tunnetaan raamatun alkulehdiltäkin paratiisi-kertomuksesta. Valmistuessaan tämä oli maamme suurin ikkunataideteos; Sen pinta-ala on noin 50 neliömetriä. Kirkkosalin sisäkorkeus on 24 metriä, eli katto on korkealla!

Erikoisen ja vaikuttavan kirkon suunnittelivat arkkitehdit Marjatta ja Martti Jaatinen.
Ulkopuolelta sen korkeus ristin huippuun on 30 metriä. Kellotornia kirkossa ei ole, vaan digitaalisesti toteutetut kirkonkellojen äänet kuuluvat kirkon huipulle asennetuista kaiuttimista. Alunperin tosin arkkitehdit olivat suunnitelleet kirkon yhteyteen matalan kellotelineen, jota ei kuitenkaan jostain syystä rakennettu.

Varhaistentie 6, Helsinki12 kommenttia:

 1. Todella vaikuttavan näköinen kirkko myös luonnossa. Näin tämän eka (ja ainoan) kerran ehkä n. vuosi sitten, kun tuolla käväisin. Mutta oli kiva lukea tietoakin tästä kirkosta.
  Minun slmään tämä muoto miellytti, se oli tasapainossa massiivisuuteensa nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki. Joskus modernikin tuntuu legendalta heti valmistummishetkestä lähtien. Tämä on varmaan yksi sellainen tapaus. Sääli, ettei ole tiekirkko. Olisin kyllä sisällekin silti kuvaushetkellä päässyt, mutta aikataulu ei sitä sallinut.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tuossa on tavoitettu jotain klassista ja meille suomalaisille tuttua, vaikka moderni onkin. Kiitos Kirsti.

   Poista
 3. Sci-fin ystävän kirkko, minulle tulee mieleen Taisteluplaneetta Galactica ja Cylonit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlailin noita esimerkkejä ja yritin löytää "muodollisia" yhtymäkohtia. No mikä ettei, sehän on miltei samalta vuodeltakin kuin nuo esimerkkisi =D. Kiitos Pasi.

   Poista
 4. Ei tavallisen näköinen kirkko. Ei myöskään ruma, pikemminkin päinvastoin.
  Minulle tulee hieman mieleen ufot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Tuo saattaa muuten olla aikamoinen näky pimeään vuodenaikaan satunnaiselle matkailijalle, joka ei tiedä mikä puiden siimeksessä odottaa. :) Kiitos aimarii.

   Poista
 5. Jännä on tämäkin kirkko, pyramidia ja ilmestysmajaa modernissa muodossa:) Ehdottomasti pitäisi nähdä se alttaritaulu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mustis kommentista. Alttaritaulu olisi varmasti näkemisen arvoinen. Jos vaikka se joskus olisi mahdollista vielä kuvata tänne blogiinkin. :) Tuo on mielestäni hyvin hieno moderniksi kirkoksi.

   Poista
 6. Tässä kuvassa on sitte kauniit värit, monta vihreän sävyä ja ihana taivaan sini 😊 ja kirkkokin kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja. Tämä on yksi mielenkiintoisimmista moderneista kirkoista, jonka olen kuvannut. Kuva on viime kesän helteillä otettu.

   Poista

Kiitos kommentistasi!