lauantai 12. maaliskuuta 2016

Saarijärven kirkko

Tämänkertainen kirkkomme edustaa uusklassismia ja erityisesti C. L. Engelin tyylin sisälle kehittämää pyöreälinjaista empireä pilastereineen ja roomalaistyylisine pylväineen. Saarijäven kirkko on hyvin tyypillinen Engelin nimeä kantava kirkko, vaikkakin sen todellisena suunnittelijana pidetään A. F. Granstedtia, joka oli Engelin johtaman intendenttikonttorin työntekijä. Tämäntyyppisiä kirkkoja tunnetaan Engeliltä useita. Tässä blogissa olen näistä aikaisemmin esitellyt ainakin Alajärven kirkon, joka on Saarijärven kirkon kanssa malliltaan lähes samanlainen. Lapuan tuomiokirkko on myös yksi tämän mallisarjan edustaja. Tämä Saarijärven kirkko valmistui vuonna 1849.

Kirkko on suurikokoinen. Keskikupolin sisähalkaisija on 18 metriä ja sen sisäkorkeus on reilut 29 metriä!

Alttaripäätyä lukuun ottamatta kirkkosalia kiertää suuri yhtenäinen lehteri, jonka takaparvella on Kangasalan urkutehtaan 40-äänikertaiset urut vuodelta 1961. Nykyinen kirkastusvuoren tapahtumia esittävä alttaritaulu on Alexandra Såltinin maalaama ja  vuodelta 1911. Kirkossa on myös kaksi edellisestä kirkosta peräisin olevaa alttaritaulua vuodelta 1756. Nykyinen saarnastuoli vuodelta 1930 on samankaltainen kuin kirkon esimmäinen saarnastuoli.

Kirkko on peruskorjattu viimeksi vuosina 1997-98. Kaiken kaikkiaan suuria peruskorjauksia sille on tehty neljä. Kaikki ovat antaneet kirkolle omat erityispiirteensä, mutta peruskokonaisuus on säilynyt samana sisätilojen suurehkoista muutoksistakin huolimatta. Tämä nykyinen kirkko on  järjestyksessä kolmas Saarijärven kirkkorakennus.

Hieman sirompi tapuli ei ole aivan yhtä pyöreälinjainen kuin kirkko, mutta sopii sen viereen mielestäni mainiosti. Tapuli on hieman kirkkoa nuorempi; sen suunnitteli kirkonrakentajana tunnetun Heikki Kuoikosken poika Jaakko Kuorikoski vuonna 1865.


Paavontie 8, Saarijärvi


2 kommenttia:

  1. Sinä kyllä ansaitsisit jo jonkinlaisen mitallin näistä esittelyistä! Upea kirkko tämäkin ja hyvin kuvattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katinka! Tapuli oli helppo, mutta itse kirkkokuva oli tosi hankala sivuttaisauringon vuoksi. Jatketaan harjoituksia. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!