lauantai 26. maaliskuuta 2016

Jyväskylän Kaupunginkirkko

Jyväskylän Kaupunginkirkko oli Jyväskylän kaupunkiseurakunnan pääkirkko vuoden 2008 -loppuun saakka, jolloin Jyväskylän maalaiskunta lakkautettiin ja sen pääkirkosta, Taulumäen kirkosta, tuli Jyväskylän pääkirkko. Jyväskylän kaupunginkirkko valmistui vuonna 1880. Sen piirustukset laati arkkitehti L. I. Lindqvist.

Kirkko edustaa tyylillisesti lähinnä uusgotiikkaa, jossa on mukana myös romaanisia tyylipiirteitä. Tällainen tyyliyhdistelmä on tuttu myös monesta muusta kirkosta, esimerkiksi samalta vuosikymmeneltä peräisin olevasta Tampereen Aleksanterin kirkosta, joka tosin on tätä kirkkoa huomattavan paljon suurempi.

Kirkko sijaitsee aivan keskellä kaupunkia todella kauniin kirkkopuiston ympäröimänä.

Näkymää pääovelta ylöspäin katsottuna. Mielenkiintoinen yksityiskohta on muuten, että tämän kirkon suunnittelussa oli aikoinaan mukana seurakunnan silloinen pappi - Joulupuu on rakennettu -laulun sanoittaja, G. O. Schöneman!

Kirkon kuori on kovin kaunis. Alttaritaulu on taiteilijapariskunta Nina ja Frederik Ahlstedtin vuonna 1901 -maalaama. Taulun kahdella lapsella on Jyväskyläläiset kasvot.  Muilta osin kuorin nykyinen ilme on peräisin vuodelta 1924, jolloin taiteilija Bruno Tuukkanen maalasi lasimaalaukset ja katon.


Samanaikaisesti kuorin maalusten kanssa kirkkoon hankittiin Jyväskyläläisen kuvanveistäjän Oskari Raja-ahon apostoli Pietaria esittävä suuri kipsiveistos. Kirkossa on myös toinen, vanhempi kipsiveistos. Se esittää apostoli Pietaria ja on ollut kirkossa 1880-luvulta saakka.


Muilta osin kirkkosali on varsin pelkistetty. Istumapaikkoja on noin 500. Takaparven 36-äänikertaiset urut ovat vuodelta 1974. Ne edustavat aikansa käsitystä monipuolisista yleisuruista, joissa on mukana klassisen barokin lisäksi myös italialaisia ja ranskalaisia tyylipiirteitä.

Lopuksi kirkko vielä toisesta kuvakulmasta kuvattuna.

Kirkkopuisto, Jyväskylä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!