lauantai 19. maaliskuuta 2016

Parkanon kirkko

Parkanon kirkko rakennettiin vuonna 1800, eikä se vielä edustane tuohon aikaan muotiin hiljalleen tulevaa uusklassismia. Kirkon rakensi - ja todennäköisesti myös suunnitteli - kirkonrakentaja Salomon Köhlström.

Kirkko on muodoiltaan konstailematon. Tapuli vieressä näyttää perin matalalta tästä kuvakulmasta, mutta se on harhakuva joka syntyy siitä, että kirkko sijaitsee mäen päällä, tapuli ei. Tapulin korkeus on kuitenkin 33 metriä!

Kirkko haluttiin ilmeisesti näyttävälle, korkealle paikalle, mutta siitä on seurannut myös vaaroja; Vuonna 1928 kesken konfirmaatiojumalanpalveluksen kirkkoon iski salama. Tämä aiheutti neljän kirkkovieraan kuoleman, monen loukkaantumisen ja kirkon sisustuksen pahan turmeltumisen.. Itse asiassa vain ukkosmyrskyn mukanaan tuoma rankkasade esti koko kirkon syttymisen ja tuhoutumisen tulipalossa. Dramaattinen synkkä luku kirkon historiassa. Hyvä, että ukkosenjohdattimet on keksitty!

Tulipalon takia ei tätä kirkon yhteyteen myöhemmin rakennettua tapulia sentään graniitista tehty, sillä se valmistui jo ennen salamaniskua, vuonna 1889. Tai ehkä voisi sanoa "vasta silloin." Kirkko kun sai olla ilman tapuliansa 89 vuotta. Samana vuonna myös kirkko peruskorjattiin. Tapulin suunnittelija on Jacob Ahrenberg ja rakennusmestarina toimi David Lönroth. Tapulissa on kaksi kelloa.

Kirkko peruskorjattiin viimeksi vuonna 1993, jolloin se pyrittiin palattamaan vuoden 1890 -asuun kuitenkin nykyaikaistettuna.


Kirkkopolku 2, ParkanoEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!