lauantai 11. huhtikuuta 2015

Ylistaron "komia kirkko"

Ylistaro on Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva entinen kunta, joka liitettiin Seinäjoen kaupunkiin vuoden 2009 -alussa. Ylistarossa sijaitsee ainutlaatuisen upea kirkko, joka maakunnassa tunnetaankin yleisesti nimellä "Ylistaron komia kirkko"

Tämän vuonna 1852 valmistuneen kirkon suunnittelija on Ernst Lohrman. Kirkko on kolmanneksi suurin kirkkorakennus maassamme. Istumapaikkoja siinä on peräti 2500! Kirkkosalin reunalehtereitä on kahdet päällekäin, eli seurakunta istuu kirkossa kolmessa kerroksessa. Takalehteri, jossa sijaitsevat 54 äänikertaiset Kangasalan urkutehtaan rakentamat urut vuodelta 1952, on yksikerroksinen.

Kirkon ulkopituus on 62 metriä ja sen tornin huippu kohoaa 52 metrin korkeuteen. Kirkkosalin sisäkorkeus on 16 metriä ja sen pääkäytävä on reilun 50 metrin pituinen. Kirkko on merkittävä siitäkin syystä, että se on ensimmäinen uusgoottilainen kirkkorakennus maassamme.

Kaukaa viljapellon reunalta otettu kuva kertoo paljon kirkon koosta. Vieressä oleva seurakuntakeskus näyttää vain pieneltä valkoiselta laatikolta. Suurin ansio kuitenkin on sen hieno arkkitehtuuri. Tätä kirkkorakennusta kannattaa ehdottomasti jokaisen käydä katsomassa, jos tuolla suunnalla liikkuu.

Lopuksi vielä pari sanaa eräästä ilmiöstä, joka aina silloin tällöin nousee esille: Usein kun suuri kirkko sijaitsee yllättävän pienellä paikkakunnalla, kerrotaan "piirustusten vaihtuneen" jonkin suuren seurakunnan samaan aikaan rakenteilla olleen kirkon kanssa. Kyseessä on urbaanilegenda, jota kerrotaan lukemattomissa paikoissa ympäri maatamme. Tällainen ei käytännössä ole mahdollista. Ei kirkkoa koskaan niin salassa rakenneta, tai rakennettu, ettei "piirustusten virheellisyys" tulisi esille jo suunnitteluvaiheessa. Ylistaro oli kirkon rakennushetkellä Etelä-Pohjanmaan suurin seurakunta ja ymmärrettävästi se halusi kirkon, jonne riittävästi seurakuntalaisia kerrallaan mahtuisi. Ilmeisesti tuo toive tulikin täytettyä melko hyvin. :)


Osoite: Lapuantie 138, Ylistaro, Seinäjoki

7 kommenttia:

 1. Jees, hienoja kirkkokuvia on ilo katsella :)
  Ja ilmakin ollut upea, kuten tänään taitaa olla myös.

  VastaaPoista
 2. Ihanainen kirkko ♥

  VastaaPoista
 3. No on totisesti komia ja sanisin jopa ylvään näköinen kirkko. Hienot kuvat!

  VastaaPoista
 4. Todellakin komia. Niin pohojanmaalla pruukaa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille kommenteista! Tuo kirkko on jopa pohjalaisittain ajateltuna poikkeuksellisen pramea. Ei löydy heti toista samantapaistakaan.

  VastaaPoista
 6. Wau, jo on komia kirkko! Todella kaunis.

  VastaaPoista
 7. On komea kirkko. Eikös Pohjanmaalaiset ole kuuluisia siitä, että heillä on oltava komein, isoin ja paras - mikä vaan. Ja aina naapureiden kanssa kilpailee.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!