lauantai 18. huhtikuuta 2015

Tesoman kirkko

Viime viikkojen komeiden ja suurten kirkkojen jälkeen tämän viikon kirkko on ehkä hieman "vaatimattomampi" ilmestys. Kyseessä on pieni kyläkirkko, tai ehkä paremminkin lähiökirkko Tampereen kaupungin Länsiosassa, Tesomalla. Kirkko sijaitsee vilkaassa kaupunkiympäristössä pienehköllä mäellä metsikössä omassa rauhassaan, eikä sitä välttämättä tule ohi ajaessaan edes huomanneeksi, ellei katso juuri oikeaan suuntaan.

Tässä näkymä pääsisäänkäynnin edustalta. Etualalla sijaitsee moderni "kellotapuli", kahden kellon kelloteline. Sopinee tähän tyyliin hyvin.


Satapaikkaisesta kirkkosalista avautuu näkymä ympäröivään luontoon. Sen tilat saadaan tarvittaessa yli kolminkertaistettua avaamalla seurakuntasalin liukuovet.

Alttaritauluna kirkossa on taiteilija Laila Pullisen Kristusta ristillä modernisti tyyliteltynä esittävä messinginvärinen pronssireliefi. Tämä alttariseinässä kiinni oleva vesitos painaa noin 500 kg!

12-äänikertaiset urut on valmistanut Kangasalan urkutehdas.

Kirkon on suunnitellut arkkitehti Olavi Suvitie ja se valmistui 1978.


Osoite: Tesomankuja 11, Tampere
13 kommenttia:

 1. Tämä kirkko todella vaikuttaa vaatimatomalta edellisiin mahtikirkkoihin verrattuna. Tuota ei juurikaan kirkoksi heti ajattelisi, ellei pihassa olisi komeaa kellotornia. Hyvä esittely jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Hieman vaatimattomampi on. Kiitos Katinka!

   Poista
 2. Joo, tämä kirkko kyllä kalpenee monen muun rinnalla (vaikka onkin punatiilestä tehty ja monet muut kirkot vaaleita ;) ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se näin, mutta kylläpä vaan sai tätäkin kuvankäsittelyssä väännellä, että edes suurin piirtein sain tornit ja seinät suoraan. Laajakulma ja läheltä kuvaaminen on hankala yhdistelmä, mutta tässä se oli vähän pakko. :) Kiitos Pasi!

   Poista
 3. Katinka kirjoittikin jo kaiken tuosta kirkosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on melkein parhaimmillaan sisäkuvisa. valitettavasti niitä nyt ei itseltäni löytynyt. Kiitos Harry!

   Poista
 4. Kirkko todellakin ei niin upea kuin vanhemmat, on silleen nykyaikainen.
  mutta kiinnostava.
  En ole paljon käynyt Tampereella, mutta jos kävisin, kävisin tuolla.
  Kuva tietty kauniisti otettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä voisi löytyä parempiakin kuvakulmia, mutta tuolloin kuvauspäivänä satoi sen verran etten viitsinyt kastella kameraa enempää. Maisema on ihan kaunis siinä ympärillä. Kiitos Seijastiina!

   Poista
 5. Näyttää melkeinpä jonkun asumalähiön lämpökeskusrakennukselta. Vaan eipä ole kissaakaan karvoihin katsominen. Kirkossa kuuluu varmasti Jumalan sana samoin, mitä isommassakin.

  VastaaPoista
 6. Jollei ristiä missään näy, niin en osaa aatella kirkoksi.
  Arkinen ankea tunnelma tulee punatiilestä.

  Sanoma, sisäinen kauneushan on tietenkin tärkeintä eikä ulkoiset kuoret.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Aimarii ja Liplatus kommenteista! Tämän Tampereen Harjun seurakunnan kaikki kolme kirkkoa ovat aika moderneja tyyliltään. Katsokaapa haulla aikaisemmin esitellyt Pispalan kirkko (seurakunan pääkirkko) ja Lielahden kirkko.

  VastaaPoista
 8. Lähiökirkko ennemmin kuin kyläkirkko. Tyypillinen rakennus taajamien lähiöissä - sellainen kaupunkikirkko. Ei herätä sympatioita, mutta pääasiahan on kai se että kirkkoasiat saadaan hoidettua.. :)

  VastaaPoista
 9. Päivitys 23.9.: Lisätty alempi kuva.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!