lauantai 15. marraskuuta 2014

Viinikan kirkko

Tampereen kirkkoja on esitelty blogissani aikaisemminkin. Luterilaisia kirkkoja Tampereen kaupungin alueella on viisitoista, joten vielä on monta läpikäymättä. :) Tällä kertaa katsotaan Viinikan kirkkoa.

Viinikan kirkko valmistui vuonna 1932. Sen suunnitteli tamperelaissyntyinen arkkitehti Yrjö Vaskinen. Kirkkoa pidetään hänen ehdottomana päätyönään.

Viinikan kirkko on näyttävä rakennus. Sen 50-metriä korkea torni näkyy kauas kaupungin yli. Se on myös maamme ensimmäinen kirkko, jonka yhteyteen rakennettiin muitakin seurakunnan tiloja, kuten pappila ja kerhotilat. Niinpä kirkkoa voidaankin pitää maamme ensimmäisenä monitoimikirkkona. Se on myös maamme ensimmäinen ns. lähiökirkko. Tyylillisesti se edustaa sekä klassismia että funktionalismia.

Kirkon sisustus on pelkistetty, mutta näyttävä. Sisältä kirkko on yksilaivainen. Alttaritaulun paikalla alttariseinän syvennyksessä on hyvin suurikokoinen, kullattu puinen Kristus-veistos. Sen valmisti kuvanveistäjä Väinö Richard Rautalin. Kirkkosalin koristemaalaukset tekivät taiteilijat Eino Rapp ja Eino Kauria. Kangasalan urkutehtaan valmistamissa uruissa vuodelta 1932 on 20+4 äänikertaa.

Kirkkoa remontoitiin viimeksi vuosina 2005-2006, jolloin mm. sen sisätilat saivat nykyisen arvokkaan ilmeensä. Nykyisin kirkko on alkuperäisasussaan ja todella komea esimerkki viime vuosituhannen alkupuolen kirkkorakennuksesta. Museovirasto luokitteli korjatun kirkon uusien arvokirkkojen joukkoon.Osoite: Kaartotie 1, Tampere


10 kommenttia:

 1. Nämä sinun kirkkokuvat on kyllä upeita.Tämäkin kirkko on kaunis.

  VastaaPoista
 2. Komea kirkkorakennus ja hieno kuva siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä kun olisi ollut sininen taivas taustalla, olisin ollut vieläkin tyytyväisempi. No, kaikkea ei voi saada. Tuo on komea niin ulkoa kuin sisältäkin varsinkin nyt remontoituna. Kiitos Minttuli.

   Poista
 3. Hieno kuva Viinikan kirkosta! En ole koskaan tutustunut siihen lähemmin tai käynyt siinä sisällä, vaikka olen monesti ihaillut kauempaa sen siroa tornia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kehotan käymään! Ja kesällä kameran kanssa. et tule pettymään. Ja mene niin, että pääset sisällekin. Sääli, ettei ollut auki kun itse kävin kuvailemassa. No, ehkä joskus tulee käytyä paremmalla onnella. Kiitos Saraheinä.

   Poista
 4. Kivan näköinen kirkko, osittain kovinkin pelkistetty, mutta samalla kuitenkin oikean kirkon näköinen.
  Toisaalta ilman tuota tapulin kärkeä ja piikkiä voisi äkkiseltään ajatella esim. vanhaksi palokunnan taloksi. Voi olla väritys vaikttaa näköharhaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Perinteistä ja vähemmän perinteistä on tuo muotokieli. Kiitos Orvokki.

   Poista
 5. Äkkiseltään en osannut sijoittaa tätä kirkkoa kartalle. Selvisi kyllä, että Viinikka on Tamperetta.
  Kyllä kirkko kirkolta näyttää, vaikkei niin perinteiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampereellahan tuo, kuten tuosta osoitteesta selviää. :) Kiitos Aimarii.

   Poista

Kiitos kommentistasi!