lauantai 22. marraskuuta 2014

Pyhän Aleksanteri Nevalaisen ja Pyhän Nikolaoksen kirkko

Kirkkosarja jatkuu edelleen tamperelaisella kirkolla. Tällä kertaa kirkko ei ole Evankelis-Luterilaisen seurakunnan kirkko, kuten lähes kaikki tämän sarjan kirkot, vaan ortodoksinen kirkko aivan Tampereen kaupungin keskustassa.

Kirkon virallinen nimi on varsin pitkä. Kirkko on kuitenkin ilmeisesti vain nimetty kyseisten henkilöiden mukaan ilman sen suurempia yhtymäkohtia. Tästä voit lukea, kuka oli tuo Pyhä Aleksanteri Nevalainen ja tästä saat taustatietoa Pyhästä Nikolaoksesta. Ortodoksiset kirkot on usein tapana nimetä jonkin pyhimyksen mukaan.

Komea kirkko, vai mitä? Kirkon tornit ovat ortodoksiperinteelle ominaisesti sipulihuippuiset. Muotoilu kuvaa tulenliekkiä, joka taas kristillisessä symboliikassa on Pyhän Hengen vertauskuva.

Erityisen mielenkiintoista tässä kirkossa on se, että se on valmistunut vuonna 1896 venäläiseksi varuskuntakirkoksi. Kun Pyhä synodi Konstantinopolissa lopullisesti vahvisti Suomen kirkon autonomisen aseman 1923, kirkosta tuli Tampereen ortodoksisen seurakunnan kirkko.

Kirkon on suunnitellut venäläinen insinöörieversti T.V. Jassikov. Tyylillisesti se edustaa ns. uusvenäläistä tyyliä, jonka juuret ulottuvat jo 1500-luvulle ja johon sekoittuu myös bysanttilaista arkkitehtuuria. Tyyli oli suosittu venäjällä 1800-luvun lopulla.

Kirkon tyyli on kauttaaltaan erityisen loistelias kultauksineen ja kirkkaine väreineen. Nykyisin se on lähes alkuperäisasussaan ja näin loistelias lisä Tampereen kaupunkikuvassa.

Osoite: Tuomiokirkonkatu 27, Tampere
14 kommenttia:

 1. Todella komea kirkko. Ja erikoista on myös tuo varuskuntatausta. Ei mistä tahansa armeijan rakennuksesta saakaan tuunattua tällaista kirkkoa. Onko(han) yleistä, että on noin monta sipulia samassa rkatossa, ne näköjään kiertää ulkoreunaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo historia koskee lähinnä kirkon nimeä ja käyttötarkoitusta. Itse kirkko on rakennuksena ollut aina tämän näköinen. Sitä ei ole muuteltu ulkoisesti (ainakaan oleellisesti) varuskunta-ajan jälkeen. Ortodoksikirkoissa nämä sipulihuiput ovat yleisiä, niitä voi olla paljonkin. Kiitos Orvokki kommentista.

   Poista
 2. Upea kirkko!

  Kuopiossahan on myös Pyhän Nikolauksen katedraali, kaunis rakennus sekin!
  En ole käynyt sisällä, ortodoksimuseossa kyllä, joka myös on Kuopiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, tuo katedraali tarkoittaa tuomiokirkkoa. Täytyypä googlata kuvahaulla. :) Kiitos kommentista Minttuli.

   Poista
 3. Kuvasin juuri 2 viikkoa sitten tuota kirkkoa junan ikkunasta, mutta ei siitäkunnon kuvaa saanut, laitan sen blokiin silti. Kaunis kuva ontuokesäinen kuva kirkosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pike. Se on jo viiden vuoden takaa tuo kuva. :)

   Poista
 4. Hyvin pramean näköinen kirkko.

  VastaaPoista
 5. Ikävä kyllä, Tampere tuhoaa kirkon naapuruston.Sen vierelle nousee kammottava amerikkalaistyyppinen Kansi Areena.Itselläni on ortodokseja suvussa ja suututtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyipä oikein googlailla kuvia tuosta uudesta suunnitelmasta ja ei tosiaan hyvältä näytä. Kirkko taitaa jäädä pahan kerran sumppuun noiden uusien, suurien "areenoiden" keskelle. Ikävä juttu. Tällainen rakennus tarvitsee selvän kirkkopuiston ympärilleen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!