lauantai 8. marraskuuta 2014

Messukylän kirkko

Messukylän seurakuntaa ja sen kirkkoja on käsitelty blogissani jo aiemmin Messukylän vanhan kirkon ja Tampereen vanhan kirkon esitelyiden yhteydessä. Niinpä en ala sitä nyt tässä kohtaa tarkemmin kertaamaan. Mennään suoraan asiaan, eli Messukylän kirkkoon. Tällä kertaa katsomme uutta kirkkoa, joka toimii nykyisin seurakunnan pääkirkkona.

Kirkko ei kuitenkaan ole kovin uusi. Tämä päätytornillinen punatiilikirkko valmistui vuonna 1879. kirkon piirsi arkkitehti Theodor Höijer. Rakennustaiteellisesti se edustaa uusgotiikkaa.

Istumapaikkoja kirkossa on 790. Alttaritaulu on taidemaalari Alexandra Såltinin maalaama. 24-äänikertaiset urut ovat urkurakentamo Tuomen valmistamat.

Kirkon alkuperäinen torni sortui vajaat kymmenen vuotta kirkon valmistumisen jälkeen. Torni rakennettiin uudelleen entistä matalampana. Tämä torni on käytössä edelleen.

Kirjailija Kalle Päätalo on haudattu kirkon vieressä sijaitsevalle hautausmaalle.


Osoite: Messukylänkatu 48, Tampere

7 kommenttia:

 1. Hieno jykevä kirkko, kauniita yksityiskohtia.

  VastaaPoista
 2. Komea iso kirkko, ja myös näyttää kirkolta.

  VastaaPoista
 3. Yleensä en tykkää punatiilestä rakennuksissa "laatikko" taloissa , mutta tässä on tiili arkkitehtuurisesti kauniisti esillä.
  Upea kirkko.

  VastaaPoista
 4. Hieno kirkko! Upeat muodot ja yksiytiskohdat.

  VastaaPoista
 5. Messukylästähän se Riitun poika kirjoitteli. Uutta oli, että Kalle on haudattu messukylän kirkkomaahan vaikka ihan looginen kun näin jälkeenpäin tuota ajattelee. Komea kirkko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja Kalle Päätalon lapsuus- ja nuoruusvuosiin saakka tämä oli vielä ihan itsenäinen pitäjä.

   Kiitos kaikille kommenteista!

   Poista

Kiitos kommentistasi!