torstai 11. syyskuuta 2014

Uskomattomia vanhan ajan puurakennelmia!

Tämän jutun julkaisuaikaan on kesä jo todennäköisesti kaukana, mutta kun tätä kirjoitan, on reilusti yli 30 asteen helle ja moni hakee viilennystä olotilaansa sopivista sisätiloista. Melkein sattumalta päädyin vanhaan viileään museorakennukseen, jossa oli menossa varsin erikoislaatuinen näyttely. Tässä nyt kuvareportaasi aiheesta.

Tasokkaasti on osattu jo aikoinaan puusta rakentaa. Aikaansaannoksista näkee, ettei käytettävissä ole ollut nykyajan tekniikkaa puun työstämiseen, mutta se juuri tekeekin näistä niin kovin kiinnostavia. Näissä tosin puutyön taso on jo sen verran hyvä, että esineet ovat enemmän näyttelytavaroita, eivätkä niinkään lasten leikkeihin tarkoitettuja. Ainakin itse päättelin näin.

Iso Valmet. Katsokaa, sen kuvioidut pyörätkin ovat puuta!

Toinen Valmet Ukko-Mestarilla täydennettynä. Melkoinen ukko-mestari on ollut varmasti tuon käyttäjäkin. :) Tietoja kumpaisestakin voit yrittää lukea pienellä präntätystä tekstistä ko. kohteiden alapuolelta. Parhaiten se onnistuu klikkaamalla kuva isoksi.

Power-Major, MF 135, tuttavallisemmin Massikka ja Nuffield. Varsinkin keskimmäinen "konetyyppi" on minulle lapsuudesta ja nuoruudesta hyvinkin tuttu. :)

Iso David Brown ja vanha kunnon Dexta vierekkäin. Hyvä että tuo aura on kuitenkin tuon Taavetin nostovarsissa kiinni, Dextalla jäisi tuollaisen kanssa alakynteen. :)

Lapsuudesta tutun näköinen puimuri. Kyllä näitä vielä nykyisinkin joskus käytettynä myynnissä näkee. Tarvitsijoita ei taida tosin kovin paljon olla, sen verran pieni on nykymittapuulla tuo työleveys.
Tämä ei näytä tutulta. Tai siis näyttää tutulta, muttei muuten kuin kuvista. Sen verran kuitenkin vanhempaa mallia tuo. Näyttää olevan ns. "säkkikone". 50-luvulla tai 60-luvun alussa ollaan.

Tämä Claas on jo saanut viljasäiliön selkäänsä. Hieman uudempi malli siis. Mallia en silti lähde veikkailemaan.
Vuosimallin suhteen lienee vielä 60-luvun edustaja.

Ford County. Aikansa nelivetoinen traktorihirmu
Tämä näyttelyn Deutz ei ollut minulle tuttu, mutta se muistuttaa paljonkin jo lapsuudessani harvinaisia 2-sylinterisiä Porsche-traktoreita, joissa niin ikään tuo niittokoneneen terä kiinnitettiin tuohon sivulle. Niiden käyntiääni muistutti  mäkättävää lammasta!
Tässä mennään vielä hieman historian lehdillä taaksepäin. Tosin olihan tämä maamme monissa maataloissa yleisesti käytetty työskentelytapa vielä 60-luvullakin. Sen jälkeen hevoset häipyivät yleisesti elämän menosta lähes täydellisesti. Nyt taas aika on sellainen, että peltihevonen on melkein vaikeampi löytää kuin oikea hevonen. Sitä se suosittu ratsastusharrastus teettää!

Ravit jostain kaukaa menneisyydestä. Takana ilmeisesti joku huoltokomppanian edustaja. :) Vai onko se itse se kuuluisa Leipuri Hiiva? Lakki jotenkin viittaisi siihen suuntaan. :)


10 kommenttia:

 1. Onpa hauskoja ja hyväkuntoisia maatalousleluja. Vaikka tokko nämä leluja on olleet. Ehkä samanlaisia keräilyesineitä kuin tämän päivänkin pienoismallit.
  Mutta hyvin ne on tehty ja vieläpä puusta.

  VastaaPoista
 2. Uskomattoman hienoja! Ei kyllä puutöiksi uskoisi!

  VastaaPoista
 3. Siis WOW, aivan upeita luomuksia! Ennen on todella osattu tehdä ja varmasti kestävät miljoona kertaa paremmin kuin nämä Plastron muoviset viritykset =).

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista kaikille! Kestävyydessä nämä eivät paljon juhli. Se on kertapudotus ja lähes täystuho. Niin paljon ohutta rikkimenevää puusosaa ja päälle suuri paino. Parhaimmillaan ovat koristeina. Mutta komeita ovat.

  PS. En välttämättä pysty vastaamaan kommentteihin nyt kovin aktiivisesti, hirveä flunssa ja kuume päällä... No, eiköhän se tästä. Automaatti julkaisee viikonlopun aikana taas lauantaina kirkon ja sunnuntaina kukkaset.

  VastaaPoista
 5. Pikaista paranemista! Kun friskaut, niin voisitko kertoa, kuka oli se taituri, joka nämä hienot pikkukoneet on askartellut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nummentonkija. En ole vieläkään kunnossa, mutta yritän pikaisesti vastata...

   En tullut katsoneeksi noiden koneiden tekijöiden nimiä. Parempi siis sitten, etten rupea tässä veikkailemaan... Kameran säätämisessä oli niin paljon työtä tuolla hämärässä, että jäi nuo taustatiedot tällä kertaa hieman heikoille. Pahoittelut siitä.

   Poista
 6. Taitaen huolella tehtyjä.
  Puisia autoja, traktoreita sun muuta olen nähnyt, mutten tällaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tällaisia helposti kyllä vastaan tulekaan. Yhdennäköisyys esikuviinsa sen verran hyvä. Kiitos Liplatus kommentista.

   Poista

Kiitos kommentistasi!