lauantai 13. syyskuuta 2014

Kouvolan keskuskirkko

Kouvolan keskuskirkko on keskellä Kouvolan kaupunkia puistomaisella alueella sijaitseva kirkko, joka aina silloin tällöin on nähty maamme rumimpien kirkojen gallupeissa vahvana ehdokkaana. Se valmistui vuonna 1977 ja oli epäilemättä jo silloin aikaansa edellä. Ilmeisesti nykyäänkin, sillä kaikkien silmä ei ole vieläkään tottunut sen karun yksinkertaiseen arkkitehtuuriin, joka jättää konstruktiiviset rakennusosat monin paikoin näkyville. Yleisilme on siis karu, mutta kirkon ulkonäkö on kuitenkin katsojan silmissä.

Kuten kuvasta näkyy, kirkko poikkeaa maamme keskimääräisestä kirkkoarkkitehtuurista aika paljon. Toisaalta, kuka sen oikean kirkkoarkkitehtuurin sitten määrittää? Onko kirkon oltava meillä joko päätytornillinen pitkäkirkko tai pyörökeskeinen puukirkko? Onko tämän kirkon kohdalla käytännöllisyys ollut osasyy arkkitehtuuriin vai onko sitten haluttu tehdä jotain "normaalista" poikkeavaa? Tässä ainakin kirkon suunnittelija, arkkitehtitoimisto Jaakko ja Kaarina Laapotti on onnistunut hyvin! Olisi ollut mielenkiintoista päästä tuonne sisälle, mutta kuvausiltana se ei onnistunut.

Tilaa kirkkosalissa on 800 henkilölle. Kirkossa ei ole perinteistä alttaritaulua, vaan sen paikalla on alttariseinän rakenneruudukkoon sijoitettu metallisommitelma. Sen on toteuttanut arkkitehti Jaakko Laapotti. Urut ovat suhteellisen suuret, 42-äänikertaiset. Ne on valmistanut Kangasalan urkutehdas 1978.

Kirkon pääsisäänkäynninin yhteydessä on erillinen teräsrakenteinen kellotorni.

Museovirastossa modernin kirkon arkkitehtuuria on ymmärretty, sillä kirkko on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Osoite: Marjoniementie 5, Kouvola5 kommenttia:

 1. Tämäpä on erikoisen näkönen kirkko, ei ihan minun mieleen. Tykään enemmän perinteisestä tyylistä :)

  VastaaPoista
 2. No, ei taida olla ainakaan mikään postikortti kirkko.

  VastaaPoista
 3. Makuasia sanoi kissa kun peffaansa pesi. Sysiruma esitys.

  VastaaPoista
 4. Komea arkkitehtuurinen taidonnäyte, mutta ei se kirkolta todellakaan näytä.
  Miksi sitä leikitään muodoilla, kun suunnitellaan kirkkoa. Ei ihan mun makuuni ole kirkkona.

  PS. Pikaista paranemista ja toipumista.

  VastaaPoista
 5. Kiitos teille kaikille kommenteista. Kuume jatkuu, kuten todennäköisesti myös sairasloma...

  Tuo kirkkojen arkkitehtuuri on mielenkiintoinen juttu. Olisi mielenkiintoista tietää, pitivätkö aikansa ihmiset esim. ensimmäisten ristinmuotoisten puukirkkojen arkkitehtuuria rumana ja erikoisena aikaisempien selkeiden suorakaiteen muotoisten kivikirkkojen jälkeen. Niissähän niitä muotoilullisia erikoisratkaisuja olikin; oli ulko ja sisäviistettä, kupolikattoa, kattoviisteitä:)) Mutta joo, onhan tuo muotoilultaan tietysti aika erikoinen. Toisaalta ilman näitä oman aikansa erikoisuuksia olisin tylsistynyt kuoliaaksi jo ajat sitten kirkkoja kuvatessani. Erilaisuuksissa on myös oma rikkautensa. Tämä oli 70-luvun näkemys kirkosta. Nykyisin rakennetaan jo erilaisia, mistä yhtenä esimerkkinä blogistani löytyvä Aitolahden kirkko Tampereella.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!